Тече кампания, която нагло се опитва да пришие Димитър Желязков - Митьо Очите, на служебното правителство, каза президентът Румен Радев. Той припомни, че този човек е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

През последните дни се чуха обвинения, че назначеният от Радев служебен кабинет е сключил договор за охрана с фирма, свързана с Желязков.

Димитър Желязков все още се намира в истанбулски арест.

Прави се внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение и сключване на договор, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, коментира президентът.

Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън, заяви държавният глава.

Румен Радев окачестви казуса с общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и Димитър Желязков като пореден опит да се прехвърли проблем "от болната на здравата глава". Държавният глава напомни, че името на Бенчо Бенчев не фигурира под никаква форма в отчетите на предизборната му кампания, публикувани на официалната страница на Сметната палата.

Румен Радев коментира и състоянието на армията и изявленията на македонския премиер Зоран Заев за Илинденското въстание.

За модернизацията на флота и изобщо на въоръжените сили на страната властта действа все още мудно и нерационално, каза  президентът. По думите му, ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на средства и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е предлог да се осигурява бюджет, който да се трансформира в излишък.

Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Това каза по време на посещението си във Варна президентът Румен Радев.

Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение", коментира държавният глава по повод изявлението на Зоран Заев през изминалите дни.

Това каза президентът Румен Радев във Варна, където участва в тържествата по случай 139-а годишнина на Военноморските сили.