Българските служби за сигурност са инструмент на политическите партии, а случат на Митьо Очите се използва за разчистване на сметки. Това заяви по bTV бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев. По думите му Димитър Желязков отдавна е известен с криминалните си деяния и винаги е бил под наблюдението на МВР.

"Никой служител на МВР не би си позволил да остави подобна личност без оперативно внимание. Оперативното наблюдение обаче посочва, че с него има свързани лица с политическа окраска, тогава ръководството на тези служби е взело решение да се направи реализация не по Митьо Очите, а умишлено да бъдат компрометирани представители на политически партии, които са в опозиция и могат да се явят алтернатива при едни избори", посочи Стойчев.

Бившият шеф на ЦСБОП коментира връзката между Иван Владимиров - бивш служител на МВР и настоящ съдружник на Митьо Очите в охранителната фирма "Аркус-Сигурност". Вчера той отрече фирмата да е на Димитър Желязков и той ще бъде освободен от длъжността си на консултант.

Имаме Закон за частната охранителна дейност, който позволява службите за сигурност да контролират тези фирми, не може да се говори, че криминално проявено лице, може лесно да попадне в такава фирма, не е несериозно, заяви Стойчев. Той допълни, че след 90-те години на миналия век има много случаи, в които бивши служители на МВР са попаднали в частния охранителен сектор и работят с криминално проявени лица.

Според Стойчев фактът, че дъщерята на Владимиров е юрист в МВР, а синът му е зам.-шеф в затвор, е достатъчен конфликт на интереси, който трябва провокира службите да проверят обстойно фирмата "Аркус-Сигурност".

"Неспособност, некомпетентност и корупция е целият преход. На върха на пирамидата са политиците, малко по-надолу са хората от държавния апарат и на най-ниското ниво са криминалните елементи - конфликт на интереси във всички посоки", заяви бившият шеф на ЦСБОП.