България и Република Северна Македония са подписали три меморандума. Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски след заседанието на двете правителства.

Двете страни подписаха три меморандума след заседанието: Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието; Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие; Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия.

Според българския премиер това е "пример за новия подход и реалните резултати", а добросъседството ще бъде сложено на пиедестал.

"Министрите представиха поне 10 реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след една седмица. Историческата група ще има поне 4 срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство", отбеляза Кирил Петков.

Той каза още, че за да се върши работа, хората трябва да говорят, да се виждат и да поставят общи цели.

"Професорите и от двете страни показаха, че са готови новият полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивни разговори. Зарадвах се, че когато историческата комисия е една от пет - общият тон е към позитивен диалог", допълни министър-председателят.

Той отбеляза, че между новосформираните работни групи ще има общ секретариат, а следващата среща между тях ще бъде само след седмица. Съвместната комисия по историческите въпроси също предстои да заседава.

От своя страна Димитър Ковачевски благодари на българския си колега Кирил Петков за добрия диалог и отбеляза ползотворната работа на министрите от двата кабинета в новосформираните работни групи.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи македонският министър-председател.

"Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни", смята Ковачевски и добави:

"Преди 7 дни отворихме нов диалог. Работните групи са водени от министрите, което показва политическа воля. Но в тях има и експерти от реалния сектори. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерии за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на РСМ в ЕС".

Снимка: БТА

Попитан дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, премиерът на югозападната ни съседка отговори, че в конституцията й са вписани различни етнически общности.

"Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи Ковачевски.

По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

Всеки човек от нашата позиция знае, че всеки ден ще има кризи за решаване. Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и знаем как да ги решаваме. В ден като днешния чувстваме, че има защо да се става сутрин и да се върши тази работа, каза на финала на изявлението Кирил Петков.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания.

Иван Иванов (дясно) и Люпчо Николовски

Снимка: БТА

Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка "София-Скопие", оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка "София-Скопие" между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори.

Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски.

Николай Събев (дясно) и Благой Бочварски

Снимка: БТА

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа. 

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум  за разбирателство между  Изпълнителната агенция  за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония. 

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

Даниел Лорер (дясно) и Крешник Бектеши

Снимка: БТА

В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се  задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

Снимка: БТА

Очаква се малко по-късно Димитър Ковачевски да се срещне и с българския президент Румен Радев.