Посланикът на Турция у нас Негово Превъзходителство господин Хасан Улусой даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспелия опит за преврат в страната.

За разлика от година по-рано, когато домакините от турското посолство акцентираха основно върху случилото се в нощта на 15 юли 2016 година, сега посланикът единствено описа нощта като "гореща".

"Въпреки че този опит за преврат, извършен от членове на терористичната организация ФЕТО, които са се инфилтрирали, внедрили в структурите на армията, в никакъв случай този опит за преврат не бива да се приписва на турската армия", каза Улусой.

Според него демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години, а нейните врагове са получили наказанието си.

"Една значителна част от водените съдебни производства срещу от тези участници - членове на организацията приключиха, а виновните получават заслужените си наказания след демократичен и справедлив съдебен процес. Както е известно, след изборите, проведени на 24-ти юни, в Турция се премина към нова система - на президентска република. Считаме, че преминаването към тази нова система ще има ефективно и по-бързо въздействие за протичането на тези процеси", допълни дипломатът.

"Тъй като в този период бях генерален директор по човешките права и съм наясно, бих искал да акцентирам, че, когато се предприемаха тези мерки, те винаги бяха при съблюдаване на баланса между сигурността и свободата в съответствие с Конституцията и законите на страната, както и на нашите международни ангажименти", каза още той.

Посланикът подчерта и важността на сътрудничеството между партньорските държави, сред които и България, за борбата с ФЕТО - групата мюсюлмански духовници, близки до Фетхуллах Гюлен. Според посланика влиянието на групата намалява в световен мащаб, а дори след 19 юли, когато изтича извънредното положение в Турция, то може и да не бъде удължено.

"Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира, че измерението на заплахата от ФЕТО не е чак толкова голяма, но това не означава, че тази заплаха е приключила", каза Улусой.

Дипломатът не отговори конкретно дали има поддръжници на ФЕТО в България, но подчерта, че София и Анкара обменят постоянно информация по въпроса.