Освен за охраната на границата, МВР вече поема от областните управители изцяло грижата и ремонта на граничната ограда, стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Лек спад на мигрантския натиск в началото на септември спрямо август бе отчетен още по време на заседанието на Съвета по сигурността, което продължи 2 часа. Това обявиха премиерът Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков.

"Имаме успокояване на броя на мигрантите, които опитват да влязат в нашата страна, дори има лек спад в сравнение с август месец", каза вътрешният министър. По думите му това се дължало на засилените полицейски проверки в цялата страна и особено вечер по магистрала "Тракия".

"Вечерно време проверките зачестиха, което е и една от причината да е доста чувствителен спадът на чужденците. Това успокои обстановката, но може да е моментно състояние на процесите и поддържаме готовност да реагираме. Имаме готовност и да открием нови домове", обясни още Бойко Рашков.

Стефан Янев обяви, че капацитетът към момента на центровете за настаняване към Дирекция "Миграция" на МВР е запълнен на над 70%. Премиерът обясни, че обработката на документите и карантинните мероприятия удължават престоя там, поради което тези центрове се пълнят и по-бързо. На този етап не се налага да се включват армейски части на помощ на полицейските сили по границата, допълни пък вътрешният министър. "Поне в близка перспектива няма данни това да се случи. Справяме се, като сме командировали повече служители на МВР по границата", каза още Рашков.

Вътрешният министър посочи, че ще се използва топлото време по най-бързия начин да се извършат ремонтите на граничните огради, където са компрометирани, както и да се почистят местата, обрасли с растителност. Идеята е да е централизирано това управление в ГД "Гранична полиция" и то да отговаря, както за охраната, така и за поддръжката и съпътстващата инфраструктура, за инсталирането на информационни сензори и техническа инфраструктура за бърза обмяна на информация, обясни още Стефан Янев.

Служебният премиер обяви, че се обмисля следващото заседание на Съвета по сигурност към МС да бъде по темата Република Северна Македония заради "необходимостта от анализ и осъвременяване на цялостната политика на Република България по отношение на Република Северна Македония и развитието на политическия процес там и по отношение на политическото ни поведение и търсенето на бъдещи решения в интерес на народите на двете страни. Ние предлагаме на следващо заседание на Съвета по сигурност да обсъдим цялата политика на България и да търсим практични решения, така че да имаме устойчиви послания и решения които да бъдат разбрани от партньорите ни в ЕС", мотивира се Янев.

Служебният премиер съобщи още, че до момента години наред не е бил сформиран секретариатът на Съвета по сигурността, който е регламентиран по закон. Затова следващата седмица ще бъде внесено постановление за създаването му в рамките на МС, а до края на 2021 в него на работа ще бъдат командировани експерти от МВР, МО и спецслужбите.