Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да провокират напрежение в София и в Скопие. И това става чрез отварянето на частен клуб с името на българския поет Никола Вапцаров, стана ясно на брифинга на Министерството на външните работи.

От там подчертаха, че се отклонява общественото внимание от борбата на българите за права в Северна Македония.

"Физическо лице, което се представя за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации, не е дало разрешение и подчертава българското самоопределение на поета", подчертаха от Външно.

Призовава се хората в Благоевград да реагират спокойно и да не се поддават на провокации. Такъв апел по-рано отправи и кметът на града Илко Стоянов.

Македонски културен клуб на името на поета Никола Вапцаров се открива в неделя в Благоевград, а за официалната церемония от Скопие пристига делегация на ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера Християн Мицкоски, писа македонският в. "Република".

Две македонски партии ще присъстват на откриването на клуба - ВМРО-ДПМНЕ и "Левица". ВМРО - Българско национално движение готви протест от 11 часа в неделя. Откриването на клуба е от 12 часа.

"Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против евроинтеграцията на РСМ. Техните действия трябва да се разглеждат в по-широк контекст - интересите на трети страни против разширяването на ЕС", заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на брифинга. По думите му това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата.

Външно няма да реагира официално на тази провокация, тъй като в нея участват български граждани и представители на партии, които не са в управлението на западната ни съседка.

Желязко Радуков, експерт към МВнР, заяви на днешния брифинг, че за българската държава никога не е било тайна кой стои зад финансирането на подобни мероприятия на наша територия. През последните 24 часа това всеки може да го види и в Интернет благодарение на средствата за масова информация в Република Северна Македония, в случая става въпрос за Бил Николов и една ръководена от него емигрантска организация с хибриден характер, регистрирана в Торонто, заяви Радуков, цитиран от БТА.

По думите му Бил Николов и неговата организация споделят, вярват и застъпват крайни антизападни тези. Бил Николов нееднократно и публично е призовавал РСМ незабавно да спре преговорите за членство в ЕС, незабавно да напусне НАТО и на практика да преустанови своите отношения със съседните държави, съобщи Радуков.

Предвид всички тези факти, "бихме си позволили да зададем един реторичен въпрос към гражданите: "Не мислите ли, че ви използват? И не мислите ли, че за пореден път се опитват да използват общата ни чувствителност по общата ни история, за да настроят брат срещу брата, срещу интересите на собствените си държави?"

Заместник-министърът Костадин Коджабашев добави след това, че всяка непремерена реакция по този повод би била в разрез с политиката и интересите на България и не би могла да се представи като представителна за българските институции или за широката общественост. Той призова обществеността да подходи със спокойствие.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отказа поканата на организаторите, но призова всички, които имат възможност, да бъдат в българския град на 30 октомври, защото откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите.

Обявеното откриване на македонския клуб обаче предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че "създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации".

Кметът на Благоевград Илко Стоянов В Благоевград съобщи тази сутрин в ефира на bTV, че в Oбщината няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение "Mакедонски културен клуб". "Няма никакво официално искане. Няма културен дом или клуб. Това е частно помещение под наем. Това е частно събитие с частни занимания", каза той. 

"Ние сме в добри взаимоотношения с общини в Северна Македония, както и има добри отношение между хората. Ако има провокация, то не е на официалните власти", добави кметът. И подчерта, че Благоевград е многонационален град - има Американски университет, руснаци и украинци живеят заедно и всичко е нормално. "Не мисля, че хората, които живеят в Благоевград ще се поддадат на напрежението", категоричен е Илко Стоянов. Градоначалникът уточни, че ако има индикации за противодържавна дейност, ще бъде подаден сигнал. Той призова обществеността да не се поддава на никакви провокации.

Инициативата за създаването на клуб "Никола Вапцаров" е на македонска организация от диаспората, но премиерът Димътър Ковачевски обяви, че и държавата е помогнала. Покана за участие в откриването на културния клуб е изпратена и до посолството на Македония в София и новия посланик Агнеса Руси Поповска, която оня ден се срещна с българския министър на външните работи.