Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде открит в неделя в Благоевград, а за официалната церемония от Скопие ще пристигне делегация на ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера Християн Мицкоски, съобщи македонският в. "Република". 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски късно снощи отказа поканата на организаторите, но призова всички, които имат възможност, да бъдат в българския град на 30 октомври, защото откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите.

Инициативата за създаването на клуб "Никола Вапцаров" е на македонска организация от диаспората, но премиерът Ковачевски обяви, че и държавата е помогнала. Покана за участие е изпратена и до посолството на Македония в София и новия посланик Агнеса Руси Поповска, която вчера се срещна с българския министър на външните работи.

Обявеното откриване на македонския клуб обаче предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че "създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации".

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава. За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", се казва още в текста.

На пресконференция днес председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков обясни, че приемането на декларацията се е наложило, тъй като самото обявление за създаване на този клуб е съдържало неверни неща и е било предпоставка за създаване на напрежение, най-вече в местната общност и респективно напрежение между двете съседски държави. 

Общинският съвет в никакъв случай не е търсил усилване на напрежението, точно обратното - целта бе да се спрат всякакви опити за допълнително нагнетяване, каза още председателят на ОбС - Благоевград и допълни, че декларацията цели своевременно да защити позицията, че няма да се допусне напрежение и влошаване на добросъседските отношения.

Същевременно съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки постави на вниманието на служебния премиер Гълъб Донев и Министерски съвет редица въпроси, свързани с предстоящото откриване на македонския културен клуб. Той настоява за отговори на въпросите дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО "Илинден" и ОМО "Илинден" - Пирин, има ли налице подадена информация и искане от официалните власти на Северна Македония за откриване на културен клуб в Благоевград и как ще бъде администриран той.