Първата и основна задача на Министерството на електронното управление (МЕУ) е удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване.

"Идвам със заявката това удостоверяване да стане максимално публично и прозрачно", увери народните представители служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия и даде информация  за подготовката на машинния вот на предстоящите избори.

"В тази връзка очаквам най-късно следващата седмица да публикуваме процедура за обява за набиране на външни експерти, които да участват в удостоверяването. Разглеждаме също така възможността да бъдат поканени и представители на политическите партии, които са получили над 1 % от действителните гласове на последните избори", обясни бившият заместник на Александър Йоловски.

Той обеща пред депутатите в екипа по удостоверяването на устройствата за гласуване да присъстват по-широк кръг експерти, и от други ведомства, както и от Министерство на отбраната.

"В тази връзка, заявката, която давам, е, че ще направим всичко възможно да бъдат проведени възможно най-публичните и прозрачни избори", каза Мундров пред депутатите от комисията, цитира го БТА.

Той направи изявлението превантивно, предвид избухналия скандал на първия тур на местните избори, когато удостоверяването закъсня, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов засне с личния си телефон кодовете, а след това ги е прехвърли на флашка, а за всичко това ДАНС докладва на ЦИК. Последва решение на избирателната комисия да не се гласува с машини на първия тур, като на втория бяха взети мерки и машинното гласуване беше възобновено.

Мундров увери още депутатите, че ръководеното от него ведомство ще положи всички усилия да няма технически проблеми с видеозаснемането и видеоизлъчването след края на изборния ден.

Като друга своя важна задача Валентин Мундров определи работата по електронните услуги за гражданите и тяхното подобряване.