Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание да вземем решение на местния вот гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила , е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение, каза Матева и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение.

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напуснат склада, кой е дал разрешение - на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи, посочи Матева. 

"Не е сниман този хеш код, извършени са други действия", заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева във връзка с появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

"В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините", уточни Матева.

Росица Матева посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов. "Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини", категорична бе тя.

"ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисия и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на ЦИК. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър", посочи Матева.

Тя подчерта, че винаги ЦИК давала разрешение машините да напуснат склада. По думите й, след като разбрали, че машините са напуснали склада, в който се съхраняват, незабавно дали указания да се върнат и да бъде запечатан.

"Всички машини трябва да бъдат върнати в склада", уточни Матева.

Тя посочи, че от репортаж на bTV разбрала, че решението на ЦИК- да бъдат върнати машините в София, не се изпълнява. По думите й ще информира председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя ще се свърже с вътрешния министър и с главния секретар на МВР, за да разберат защо не се изпълнява решението на ЦИК.

Матева подчерта, че до решението за отмяната на машинното гласуване се е стигнало, след като до ЦИК е достигнал доклад на ДАНС. "Министърът на електронното управление заяви, че зам.-министърът е потвърдил пред него информация, която се съдържаше в доклада на ДАНС. От МЕУ получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е условие да има машинно гласуване", посочи тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

"Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени", каза председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

"ОИК-София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа "Сиела Норма". В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване", каза Витанова.

Матева коментира, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласуване.

"София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден", категорична бе Матева.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БНТ, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

Снимка: БТА

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Нейкова.

Тя беше категорична, че ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС:

"Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би просто някой ни е изпратил една преписка. В такава ситуация всеки един друг орган би взел мерки. А защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа доста повече информация."