"Гарантирам, че ще организирам най-прозрачното удостоверяване на машините за предстоящите европейски и парламентарни избори" - това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, след като прие ръководството на министерството от своя предшественик Александър Йоловски. 

Министър Мундров пое ангажимент за възстановяване на доверието сред избирателите в изборния процес при машинното гласуване. "Лично ще ръководя техническата организация при удостоверяването на машините", посочи още той, цитиран от пресцентъра на Министерството на електронното управление. 

Валентин Мундров добави, че освен организирането на удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване, както и обезпечаването на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии, ще продължи процесите за пълна прозрачност във всички аспекти на дигиталната трансформация.

Александър Йоловски, от своя страна, заяви, че оставя една добре работеща структура и се ангажира при необходимост да дава своята експертна оценка.

Йоловски бе едно от имената, покрай които имаше напрежение сред политическите лидери в последните седмици. На 4 април тогавашният премиер в оставка Николай Денков заяви, че и сега би назначил същите министри в правителството с изключение на Александър Йоловски и Калин Стоянов. 

"Г-н Йоловски обслужи по чудесен начин желанието на Пеевски и на ГЕРБ да отпаднат машините при гласуването на месните избори. Той попадна под техен контрол, защо да го сменят? Както чувам вероятно ще остане и в служебното правителство. Това, което знам, е, че някои хора не искат честни избори", коментира Денков по време на живо излъчване във Facebook. 

Мундров пък фигурираше в папката на Мария Габриел, когато прочете проектосписъка за ротацията, неодобрен от ПП-ДБ преди месец. 

Преди дни Асен Василев от ПП-ДБ, коментирайки номинираните министри в служебния кабинет на Димитър Главчев, заяви, че част от имената им се срещат в несъгласувания с ПП-ДБ при преговорите списък за поректокабинет на Габриел за несъстоялото се ротационно правителство. Такива по думите му били имената на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов и на Валентин Мундров. 

"Мундров е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел и който никога не беше дискутиран, така че да бъде приет. Това показва ярко политическо оцветяване по най-лошия начин", пък коментира Денков след като Димитър Главчев обяви избора си за служебни министри на 5 април.