Министрите от кабинета "Главчев" поеха властта от техните предшественици в правителството на Николай Денков. Церемониите се проведоха в съответните ведомства. 

Преди това служебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание, след което се състоя и официалната церемония по предаване и приемане на властта в Министерския съвет. 

Какво им завещаха досегашните министри и с какво се ангажираха служебните

На церемония в Министерството на финансите досегашният финансов министър Асен Василев предаде властта на Людмила Петкова, която досега е била директор на дирекция "Данъчна политика" във ведомството, а през годините е била и заместник-министър на финансите. Тя се ангажира, че приоритет остават еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и пълноправен Шенген.

Относно еврозоната Людмила Петкова отбеляза, че преди срещата на ЕКОФИН на 12 април ще бъде подписано споразумение за партньорство между Европейската комисия и България за комуникационните и информационните стратегии за въвеждане на еврото у нас. Споразумението е одобрено и прието от Министерския съвет.

Като посочи, че освен изпълнение на критериите за еврозоната, има и законодателство, което трябва да бъде прието, Петкова припомни, че проектът на Закон за еврото е изготвен и е публикуван за обществено обсъждане до 24 април, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, както и подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова каза още, че друг приоритет на МФ е проектът за единната приходна агенция и сливането на НАП и Агенция "Митници", като допълни, че работата за това продължава. Тя посочи, че е определен съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции, от специалисти от МФ. Петкова каза още, че в момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, след това и подзаконовите нормативни актове, като се работи паралелно. Министърът уточни, че по проекта не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции и ще бъде използван максимално капацитетът на всички експерти.

Людмила Петкова каза още, че основният приоритет на служебното правителство е провеждането на избори и добави, че план-сметката е готова, очаква се указът на президента да бъде обнародван, след което ще бъде одобрена от Министерския съвет. Петкова отбеляза, че план-сметката е около 100 милиона лева, като допълнително ще има разходи по сметката на ЦИК - за бюлетините, за софтуер, за поддръжка на машините.

Людмила Петкова и Асен Василев

Снимка: БТА

Досегашният финансов министър Асен Василев каза, че една от основните задачи е приемането на еврото и по думите му тази задача не трябва да прекъсне въпреки изборите и служебния кабинет. Остава единствено критерият за инфлацията, който още наблюдаваме. В момента, в който влезем в критерия, ще изискаме допълнителен доклад и оттам вече тръгва процесът по определяне на датата, посочи Василев.

Много се радвам, че приходните агенции към момента са си свършили много добре работата, каза още Василев. По данни от 5 април събраните приходи от НАП са с почти 15 процента повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от митниците - с около 7 процента по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като "Лукойл Нефтохим" работи на половин капацитет от началото на годината, посочи той.

Асен Василев отчете, че в момента във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева, по думите му напълно достатъчно за нормалното опериране на държавата, и припомни, че изискуемият минимум е 4,5 милиарда лева. Той пожела успех на Людмила Петкова и заяви, че нейният успех като министър на финансите ще бъде успех за България.

Изненадата в кабинета "Главчев" - министърът на външните работи Стефан Димитров пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя в МВнР.

"Аз приех това предизвикателство като момент от професионалната отговорност, която всеки един човек, независимо къде работи, трябва да поеме. Обичам работата и съм убеден, че с вас ще постигнем това, което е най-важното в момента и което се очаква от нас, естествено продължавайки да работим по основното, а то е отново да организираме на нашето ниво предстоящите избори", се обърна министър Димитров към служителите в министерството, които присъстваха на церемонията. Той благодари на Мария Габриел за постигнатите през последните 9 месеца резултати във външнополитически план и подчерта единния подход при реализирането на целите и приоритетите на МВнР.

В словото си пред служителите на МВнР Габриел благодари за екипната работа. "Благодаря за тези месеци на много интензивна работа, на много силни моменти, на вълнение за България, на вълнение за Европа и света. Смятам, че с вас показахме и нещо повече - че България е не само последовател и свидетел на събитията. България може да бъде проактивна и да задава посока", заяви Габриел и подчерта, че страната ни има още много потенциал да покаже цялата пъстрота на своята експертиза, история и култура. "Продължавайте все така дързостно да отстоявате фундаменталните принципи като българи и ни карайте да се гордеем, че България е активна на европейската и световна сцена", завърши Мария Габриел.

Стефан Димитров и Мария Габриел

Снимка: МВнР

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов увери, че ще има приемственост в работата на министерството.

"Тези приоритети, които в момента са заложени от господин Богданов в икономиката, уверявам, че ще бъдат и моите приоритети", каза пред журналисти служебният министър на влизане в сградата на ведомството преди да поеме управлението на министерството от министъра в оставка Богдан Богданов. Николов посочи, че ще бъде по-конкретен, след като се запознае с работата на ведомството.

В отговор на въпрос дали ще направи ревизия в министерството, Николов заяви, че всичко, което би предприел, ще е в рамките на закона. "Никакво лично отношение, напротив, аз се познавам с господин Богданов и ще направим хубав приемо-предавателен процес", посочи служебният министър, цитиран от БТА. 

Владимир Малинов и Румен Радев

Снимка: Министерство на енергетиката

Владимир Малинов пое поста министър на енергетиката в служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев, от досега изпълняващия тази длъжност Румен Радев, съобщиха от Министерството на енергетиката на официалната си страница.

Служебният министър е очертал основните задачи пред ведомството през следващите месеци. Сред тях са продължаването на процеса на либерализация на електроенергийния пазар, завършването на актуализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост и на енергийна стратегия на страната, и други.

До номинирането му за служебен министър на енергетиката Владимир Малинов беше изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД, като заема поста от 2018 г. Преди да поеме управлението на дружеството, е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ. Повече за него вижте тук

Петко Николов (л) и Богдан Богданов

Снимка: БТА

Министър Богданов напомни пред журналисти за управленската програма на правителството в оставка, която е била разписана за 18 месеца. Ще споделя всичко, което сме свършили до момента и това, което очакваме да бъде свършено до края на годината, допълни той. След задачите Богданов изброи: подготовката на няколко закона, приоритетите около икономическото развитие, заложени в края на миналата година, предстоящите заседания на шест междуправителствени комисии, които трябва да се състоят тази година, усилията около Шенген и еврозоната, и реформата в държавните предприятия там, където може, за да бъдат те по-ефективни.

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пък увери пред журналисти, след като пое ведомството от Иванка Шалапатова, че няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. "Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Повече по темата за пенсиите четете тук

Иванка Шалапатова и Ивайло Иванов

Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Церемонията по предаването на властта се състоя в Министерство на труда и социалната политика. Ивайло Иванов подчерта, че най-важна в тези условия е приемствеността. 

Досегашната министърка Иванка Шалапатова пък отбеляза, че са подготвили ясно описание какви са постиженията по време на нейния мандат, както и какви са приоритетите, които предлагат. Тя отбеляза, че има големи предизвикателства на трудовия пазар, въпреки поддържаната ниска безработица. Има промени на пазара на труда и много сериозна потребност от страна на бизнеса от работна сила, която трябва да бъде бързо преквалифицирана, добави тя и подчерта, че в тази връзка успехите на Агенцията по заетостта са големи. Надявам се с вашия професионализъм те да продължат, добави Шалапатова.

Като постижение досегашният министър открои хуманизирането на грижата за децата и възрастните хора. От своя страна министър Ивайло Иванов заяви, че се надява да продължат сътрудничеството и посочи, че в социалната сфера "няма бивши". Там всички трябва да работим за хората, за гражданите и за всички, които имат нужда от подкрепа, добави Иванов. 

Атанас Славов и Мария Павлова

Снимка: Министерство на правосъдието

Досегашният правосъден министър Атанас Славов предаде ключа от касата за държавния печат на неговия наследник на поста - служебния министър Мария Павлова.

Славов ѝ пожела успех и спокойна работа на институцията на високо професионално ниво, както и парламентът да приема по-добри закони.

"Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството", ангажира се Павлова и допълни, че ще положи усилия за изработване на качествени проектозакони.  

Атанас Запрянов и Тодор Тагарев

Снимка: БТА

"Не може да си позволим два месеца и половина на безвремие и служебният кабинет и министърът на отбраната да се фокусират само върху провеждането на честни избори, което е записано в Конституцията" - това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на церемонията по встъпването му в длъжност. Той прие поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

В кабинета "Денков" Запрянов беше заместник-министър на отбраната. "Има много важни дейности в отбраната, които трябва да продължим и да увеличим темпа на тяхното провеждане. Това, което постигнахме, е добра основа да продължим да надграждаме, добави Запрянов. Живеем в много трудно и опасно време, на стотици километри от нашата граница се води конфликт, каза още министърът. Основна задача са изборите. За нас това е да създадем организация за провеждане на избори, така че всеки един военнослужещ, независимо къде се намира, да може да упражни конституционното си право, заяви Запрянов.

Стратегическият преглед на отбраната трябва да бъде завършен и ще бъде приоритет. Той ще ни позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили. Ще продължим да развиваме отбранителните възможности на Въоръжените сили, коментира служебният министър. Той отбеляза и недостига на личния състав. Няма да чакаме законодателни промени, ще трябва да се фокусираме и сега за провеждане на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние на готовността на войските, заяви Запрянов. По думите му евроатлантическото членство също ще е приоритет. България вече стои сериозно и с голяма видимост на евроатлантическата карта, каза той.

Ще продължим да помагаме да Украйна, заяви Запрянов. Ще се опитаме да ускорим помощта. Битката, която се води в Украйна, е битка и за нашите национални интереси. Има два гласувани пакета военна помощ за Украйна и ще се фокусираме максимално да ускорим работата по координацията на тяхното транспортиране до Украйна, коментира той. Запрянов посочи, че ще бъде помислено за следващи възможности за пряка военна помощ. Въоръжение, боеприпаси, това, което може да отделим от нашите резерви, каза служебният министър.

Парламентът няма да се разпуска и за първи път ще има служебен кабинет с действащ парламент, отбеляза Атанас Запрянов. По думите му основна и важна задача ще е и законодателната дейност.

Изключително опитен, много се радвам, че това беше изборът на министър-председателя Димитър Главчев, каза Тодор Тагарев за наследника си на поста.

Доволен съм, че имахме пълно разбиране на кабинета "Денков" по въпросите на отбраната, заяви той. Успяхме да постигнем много от военно-политическа гледна точка, посочи бившият министър. Кабинетът изпълни ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. За тази година имаме 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. само преди две години. Това е увеличение с 60 % номинално на бюджета за отбрана и увеличение с една трета като процент от брутния вътрешен продукт, обясни Тагарев.

Той отбеляза и два нерешени въпроса. Първият е завършването на Стратегическия преглед на отбранителната политика, каза Тагарев и посочи, че се надява да продължи работата по него. Най-големият проблем, който бих си представил за в бъдеще, е да дойде новата техника и ние да нямаме хора, които да служат на тази нова техника. Трябва да се намери вариант и да се избегне такова развитие, коментира той.

Вторият проблем, който ми се искаше да решим, но не решихме - авиобазата (Граф Игнатиево - бел.авт.), която се готви да посрещне новия боен самолет F-16 Block 70, все още се реферира с име на чиновник на Руската империя. Може би, най-известният бългомразец и антисемит. Това не е допустимо, заяви Тагарев. Надявам се, че военното ръководство ще намери решение, за да получи тази база едно достойно име. Има много летци и пилоти, които са дали живота си в бой за защита на България, българското небе и граждани, коментира още Тодор Тагарев.

Петър Димитров и Юлиян Попов

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров прие поста от Юлиян Попов на символична церемония в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

На церемонията за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров потвърди: "Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат".

Попов предаде поста със същото послание за приемственост, цитираха от МОСВ: "Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне".

Двамата са обсъдили въпроси от непосредствения дневен ред в работата на екипа на МОСВ. 

Д-р Галя Кондева и проф. Христо Хинков

Снимка: Министерство на здравеопазването

"Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите 9 месеца сме работили за развитието на здравеопазването", заяви проф. Христо Хинков при предаването на поста здравен министър на д-р Галя Кондева, цитираха го от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

"Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването", посочи д-р Кондева. 

След предаването на властта на д-р Галя Кондева в Министерството на здравеопазването, досегашният редовен министър проф. Христо Хинков заяви пред БТА, че като свършена работа е оставил на служебния министър проекта за модернизиране на спешната помощ, който "беше забатачен от пет-шест години и ако той не беше осъществен, щяхме да връщаме около 200 млн. лв. на Европейската комисия (ЕК)".

По думите му проектът няма да се изпълни съвсем на 100%, но ще бъде така, че да не се налагат санкции от страна на ЕК. "Успяхме да спасим болницата в Котел да не я затворят", каза още той.

Оставих на д-р Кондева да проведе конкурсите за директори на болници, което ще бъде доста отговорна задача, оставих проекта за спешна медицинска помощ по въздух, по който са свършени много неща, добави проф. Хинков.

В отговор на въпрос за какво не му е стигнало времето проф. Хинков каза, че е искал по-рано да започне строителството на детската болница в столичния кв. "Горна баня". Оказа се, че тя е в капана на обществените поръчки, допълни той и обясни, че такова изискване за строеж на частна болница няма. Това означава, че една частна болница би изсмукала медицинския персонал за бъдещата детска болница.

Според проф. Хинков бъдещата детска болница трябва да бъде "извадена" от режима на Закона за обществените поръчки, да бъде обявена за приоритетна, за да може да се построи в срок. В момента чакаме съдът да се произнесе по поредната жалба на фирма, участвала в търг, каза досегашният министър на здравеопазването. В отговор на въпрос дали съжалява за времето, в което беше министър, проф. Хинков каза, че това е много голям опит и не съжалява.

Зарица Динкова и Евтим Милошев

Снимка: БТА

Досегашният министър на туризма Зарица Динкова пък предаде ведомството на Евтим Милошев.

"Уверих министър Динкова, че всички добри практики, всичко, което е създала заедно с целия екип на министерството, ще бъде продължено и че нашата роля е да продължим всичко добро, което е създадено", каза пред журналисти след това служебният министър на туризма. 

Динкова посочи, че това е секторът на гостоприемството и тя гостоприемно предава работата си на новия министър. "Бих искала каквото можем, съвместно да направим, така че българският туризъм да се развива все по-добре", коментира тя, цитирана от БТА. 

Милошев подчерта, че служебният кабинет има за задача да направи така, че всичко, което е подготвено за предстоящия летен сезон, да се случи по най-правилния начин. Според Динкова ще е хубаво да се направи среща по подготовка на сезона с бизнеса, да се чуят нуждите, да се види кой може да помогне да се случат по-добре нещата, тъй като, за да протече добре един туристически сезон, са въвлечени много други институции, министерства. "Точно това правим в момента, говорим си. За да има приемственост, трябва да обменим информация и си говорим как да се предадат нещата по най-добрия начин", коментира Зарица Динкова.

Милошев подчерта, че е човек, който идва от бизнеса и за него бизнесът е най-важен. Затова и първото нещо, което ще предприеме, е да се срещне с представителите на бизнеса.

На въпрос дали оставя папка със задачи на новия министър, Динкова посочи, че папка никога не са имали, задачите са разпределени по дирекциите, работата си върви. "До момента сме работили по управленската програма. Резултатите са публично известни. Министерството на туризма през всичките три тримесечия на този кабинет държеше първенство по вътрешната оценка на Министерски съвет, по административно управление и по изпълнението на управленската програма", заяви Динкова.

Тя допълни, че вчера е събрала мениджърския екип на средно ниво, както и всички участници в програмата за управление на маркетинг и реклама на Черноморския регион, обсъдили са как ще продължи работата по нея. "Хубавото е, че тя е разписана така, че цялата отчетност си минава и на финала ще бъде отчетена през системата за управление на националните инвестиции, но асистенцията е тук при нас", каза Динкова, подчертавайки, че с министър Милошев са добронамерено настроени един към друг и очаква нещата да вървят.

По думите на служебния министър първите задачи са да си предадат работата, но той с много голяма отговорност поема всичко, което предстои да се случва. Милошев сподели първи впечатления, че има нужда от консолидация на бранша, на бизнеса. "Това е много важно, за да има колективен успех. Вярвам в колективната работа. За съжаление, това е проблем не само на бранша, а на държавата", заяви той. 

Виолета Коритарова и Андрей Цеков

Снимка: МРРБ

"Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в работата ми ще има приемственост. Без приемственост няма как да продължим напред" - това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова при поемането на поста от досегашния министър в оставка Андрей Цеков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

"Наясно съм, че има доста работа, а периодът е кратък. Затова е важно да не забавяме темпото, да не губим време и да завършим това, което е започнато", подчерта Коритарова.

Тя обясни, че към момента има известно забавяне в изпълнението на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, изпълнявани от Министерството, но ще се постарае да навакса забавянето.

Андрей Цеков пожела успех на новия министър и очерта няколко основни параметри, по които оставя "фронт за работа" на приемничката си. На първо място той постави строителството на четирите основни магистрали - "Хемус", "Европа", "Русе - Бяла" и "Видин - Ботевград".

"Основните ремонти също са част от проектите, които ще дадат възможност за усвояване на капиталови средства", добави Цеков и обясни, че има известно изоставане с издаването на разрешения за строеж по някои основни ремонти, което е слабост на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Колосална работа свърши екипът на МРРБ по "общинската програма", подчерта още той и изтъкна, че във ведомството работят изключителни професионалисти.

Росен Карадимов и Милена Стойчева

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов прие поста от досегашния министър Милена Стойчева, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. 

"Основната задача на служебния кабинет са изборите. Ще развиваме направеното до момента, за да поддържаме системите в държавата в кондиция, докато дойде следващото редовно правителство", е заявил Карадимов по време на официалната церемония във ведомството.

По думите му всичко заложено в Министерството на иновациите и растежа ще бъде надграждано. Карадимов е подчертал, че ще разчита в професионален план на Милена Стойчева.

"Нашето предимство е, че досега сме работили заедно, доколкото Българската банка за развитие е в рамките на министерството", са думи на служебния министър.

"Основаната задача в МИР е да се създават възможности за инвестиции в иновации и привличане на стратегически инвеститори. Предавам поста с чувство на доверие и оптимизъм, защото смятам, че г-н Карадимов споделя визията и ще продължи досегашната работа", е посочила от своя страна Милена Стойчева.

Александър Йоловски и Валентин Мундров

Снимка: Министерство на електронното управление

"Гарантирам, че ще организирам най-прозрачното удостоверяване на машините за предстоящите европейски и парламентарни избори" - това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, който прие ръководството на министерството от своя предшественик Александър Йоловски. 

Министър Мундров пое ангажимент за възстановяване на доверието сред избирателите в изборния процес при машинното гласуване. "Лично ще ръководя техническата организация при удостоверяването на машините", посочи още той. 

Валентин Мундров добави, че освен организирането на удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване, както и обезпечаването на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии, ще продължи процесите за пълна прозрачност във всички аспекти на дигиталната трансформация. 

Александър Йоловски заяви, че оставя една добре работеща структура и се ангажира при необходимост да дава своята експертна оценка.

Найден Тодоров и Кръстю Кръстев

Снимка: Министерство на културата

Новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния Кръстю Кръстев на церемония по приемственост в Министерството на културата. 

"За мен е чест и голямо удоволствие да Ви предам този пост" - с тези думи Кръстю Кръстев се обърна към министър Тодоров цитиран от пресцентъра на ведомството. "Адски спокоен и уверен съм, вярващ в това, което ще направите за Министерството на културата, то заслужава най-доброто и аз смятам, че Найден Тодоров е най-доброто, което може да се случи на Министерството на културата. Възхищавам Ви се, поздравявам Ви и Ви пожелавам от все сърце на добър час!", каза още досегашният министър Кръстю Кръстев, като посочи още, че Найден Тодоров е не само много добър диригент, но и много добър човек.

Кръстю Кръстев символично предаде на наследника си Найден Тодоров фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която "е символ на задълженията в Министерството на културата" и която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

"С министър Кръстев вече имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, защото и двамата сме от една сфера и няма как да нямаме близко виждане за това, че културата трябва да върви напред, каквото и да става", каза министър Найден Тодоров и допълни: "И двамата знаем, че една нация не се формира от икономика, не се формира от нищо друго, освен от културата". По думите на министър Тодоров именно културата прави група хора народ. "Точно културата е най-важната за всички нас - това съм твърдял аз винаги, а съм сигурен, че това е верую и на г-н Кръстев. Това означава, че върху всички Вас пада огромна отговорност", обърна се министър Тодоров към екипа на Министерството на културата.

Той обеща, че ще се постарае да продължи пътя на министър Кръстев и културата да върви напред. "Оттук нататък това, което мога да обещая, е, че ще положа всички усилия, както съм го правил и винаги, всеки един от Вас да се чувства спокоен, че е защитен и че работи правилното нещо за бъдещето на този народ, който доста е изстрадал през последните десетилетия", обясни още министър Тодоров.

Кирил Вътев

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Кирил Вътев, който досега заемаше поста в редовния кабинет, встъпи в длъжност и като служебен министър на земеделието и храните. При официалното му посрещане в сградата на Министерството на земеделието и храните Вътев заяви, че е приел поканата отново да бъде министър, тъй като ще има възможност да продължи започнатите дейности в сектора.

Приоритет на ръководството на МЗХ остават законодателните промени в подкрепа на земеделските производители. Акцент в новия му мандат ще продължат да бъдат политиките за прозрачност, откритост и диалогичност чрез множеството създадени Консултативни съвети, съобщиха от ведомството. 

Димитър Илиев и Георги Глушков

Снимка: Министерство на младежта и спорта

"Основна цел е осигуряването на спокойствие на федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Уверявам ги, че ще направя всичко възможно да имат нормален работен процес, защото остават няколко месеца до Олимпийските игри в Париж. Сигурен съм, че нашите спортисти ще продължат да работят усилено, ще покажат своя потенциал и ще завоюват още квоти за най-големия спортен форум", това заяви служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков, който пое поста от Димитър Илиев на церемония във ведомството. 

Глушков изказа благодарност за гласуваното доверие от страна на министър-председателя Димитър Главчев и увери, че екипът на ММС ще направи най-доброто за българския спорт през следващите няколко месеца.

Министърът подчерта, че сред основните му приоритети е подсигуряването на българските спортни клубове. "В клубовете се работи изключително много и ще положа максимални усилия да подпишат своите договори с ММС в най-кратки срокове", категоричен бе Глушков.

Ето и списъкът на всички служебни министри: 

  • Служебен вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова
  • Служебен министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
  • Служебен министър на регионалното развитие и регионите - Виолета Коритарова
  • Служебен министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов
  • Служебен министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов
  • Служебен министър на външните работи - Стефан Димитров
  • Служебен министър на правосъдието - Мария Павлова
  • Служебен министър на образованието и науката - Галин Цоков
  • Служебен министър на здравеопазването - Галя Кондева
  • Служебен министър на културата - Найден Тодоров
  • Служебен министър на околната среда и водите - Петър Димитров
  • Служебен министър на земеделието - Кирил Вътев
  • Служебен министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков
  • Служебен министър на икономиката и индустрията - Петко Николов
  • Служебен министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов
  • Служебен министър на енергетиката - Владимир Малинов
  • Служебен министър на електронното управление - Валентин Мундров
  • Служебен министър на туризма - Евтим Милошев
  • Служебен министър на младежта и спорта - Георги Глушков