Пред очите ни се създава нещо като служебна президентска република. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Мартин Димитров от "Демократична България". По думите му ситуацията е без прецедент.

"Притеснява ме, че има малка съпротива от страна на гражданското общество по темата, защото се очертава 10-месечно управление на Радев и той напълно целеше нещата да се случат по този начин", заяви Димитров.

Депутатът изтъкна, че юли м.г. е имало консултации преди президентът да връчи третия мандат и реторично попита защо сега такива не е имало.

Мартин Димитров смята, че ако е имало, е щяло да се види, че БСП има най-малък шанс за съставяне на правителство с третия мандат.

"Радев цели да продължи да управлява, но вече носи огромна отговорност - за еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване", заяви Димитров.

По мнението на депутата ДБ са имали отлична идея - служебно правителство на българския парламент с 5 приоритета, без коалиционно споразумение. Щеше да е много интересно ГЕРБ как щяха да гласуват в една такава алтернатива. Очевидно те подкрепят служебно правителство на Радев и за да се избяга от отговорност, мандатът отиде в БСП, коментира Мартин Димитров.

Депутатът допълни, че април е ключов месец за членството ни в еврозоната.

Известно е, че критерият за влизане в еврозоната за стабилност на цените (инфлация) ще се измерва към края на април 2023 г. А това е единственият критерий, който страната ни не изпълнява към момента. 

Тогава (или през месец май) се очаква и окончателното решение дали България ще бъде приера в еврозоната от 1 януари 2024 г. и ако решението е положително от 1 юни цените ще бъдат и в двете валути, каза междувременно днес по Нова министърът на икономиката Никола Стоянов.

Служебният кабинет не трябва да е правило, а изключение, отбеляза още Мартин Димитров. Радев го превърна в правило, той има подкрепа от ГЕРБ и ДПС в последно време, които през последните 6 месеца не го критикуват, заяви депутатът отДБ.

Мартин Димитров смята служебните правителства за абсолютно безконтролни - "няма кой да им коригира грешките и кой да ги притисне да се върши работа".