Смяташе се, че служебният премиер, чието име ще бъде обявено днес в 16.00 часа, ще представлява България на заседанието на Европейския съвет. Миналата седмица, на последното правителствено заседание на правителството в оставка, Бойко Борисов заяви, че на 14 март новият премиер ще участва на заседанието на евролидерите в Брюксел. За това обаче беше нужно издаване на извънреден брой на ДВ, в който да се обнародва съставът на кабинета.

Правителството ще започне да функционира в сряда, по думите на Плевнелиев. То ще се състои от мъже и жени - личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация. Тяхното общо мото ще бъде: „за Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”.

Президентът най-вероятно ще възложи на Марин Райков задачата да оглави служебното правителство, което трябва да управлява България до сформирането на нов кабинет след предсрочните парламентарни избори на 12 май. Самият Райков, посланик в Париж, се е върнал вчера в София и пред журналисти нито е потвърдил, нито е отрекъл, че ще поеме премиерския пост.

Марин Райков е роден през 1960 г., завършил е Международни отношения в Икономическия университет в София. Започва работа в Министерството на външните работи през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". Бил е на мисии в Белград и Страсбург.
През 1998 г. влиза в политиката като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. От 2001 до 2005 г. е посланик във Франция. През 2009-2010 г. отново е зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това за втори път става посланик на България във Франция.

Вярно е, че двама професори ще участват в служебното правителство, и вярвам, че добре ще представят научната общност. Това каза тази сутрин на пресконференция в отговор на въпрос министърът на образованието, младежта и науката в оставка акад. Стефан Воденичаров, предаде БТА. Той не пожела да назове имена, но подчерта, че българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на държавата.
Смята се, че самият Воденичаров, който стана министър неотдавна, излизайки в отпуск като шеф на БАН, ще остане на поста в служебния кабинет.

Едно от спряганите в медиите имена е това на ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков, който най-вероятно ще стане министър на земеделието и храните. Обсъждана е и възможността този пост да заеме проф. Пламен Мишев от УНСС.
Другият професор - Николай Петров, който е началник на клиниката по анестезиология и реанимация във Военномедицинската академия, пък е вероятният министър на здравеопазването.