"Аз мисля, че и на този Съвет на 14-ти (март - б.р.) щяхме да влезем и в Шенген по въздух, тъй като знаете, че само Холандия беше против и техният министър на европейските въпроси при посещението на Цветанов се изказа много ласкаво, че България е направила всичко. Но събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка", казва Борисов, става ясно от публикуваната стенограма.

На 13 февруари холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието Фред Теевен заяви пред БНТ: "Определено Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. В лицето на вицепремиера г-н Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова".

При новите обстоятелства обаче на заседанието в сряда Борисов заръчва на министрите в оставка: "Участвате във всички мероприятия до създаването на служебното правителство. Нашият Съвет е на 14-ти, така че за там вече ще има друг премиер. Дотогава си вършете работата".

Вчера в Брюксел и вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че политическата обстановка у нас е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген.

Приемът на България и Румъния отново се отложи, след като германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих обяви, че страната му ще блокира присъединяването им. Резерви изразиха също Холандия, Австрия и Финландия. Въпросът ще бъде обсъден вероятно чак догодина, защото Холандия заяви, че държи да види докладите за напредъка, които ще излязат през декември.