"Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което ще има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Това е недопустимо след провала на първия кабинет на „Има такъв народ“, това заяви лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в кулоарите на парламента в отговор на декларацията им, с която беше лично .

"Светна червената лампичка за ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българските граждани за осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство. Това е недопустимо след провала на първия кабинет на "Има такъв народ", заяви още тя.

Тя коментира, че ГЕРБ и ДПС са аплодирали изказването на Йорданов в пленарната зала.

"Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС това е радост, но за нас не е така. Затова намираме четири групи причини, поради които да включим червената система за ранно предупреждение – първите са етични. Ние смятаме, че има основателни причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ГЕРБ и ДПС да повлияе за сформирането на правителство. Вторите са политически – с включването на ДПС в преговорите на практика се подменя мнозинството на промяната. Изчакахме достатъчно време за ясни знаци от „Има такъв народ“, че няма да бъде допуснато влияние на ДПС и ГЕРБ. Нищо такова не се случи. От днес ДПС започнаха да поставят и условия за подкрепа на следващия кабинет“, допълни тя.

По думите й подкрепата им не е решаваща за следващото правителство, но ако от ИТН я искат, ще трябва да подпишат споразумение, в което да бъдат разписани политиките, за които застават – съдебната реформа, социалните политики, ревизия на предишната власт и ангажимент, че участие в кабинета на хора от ГЕРБ и ДПС няма да има.