Временната комисия за полицейско насилие записа в доклада си, че иска отстраняване на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. А като следствие от това - и неговото разследване. Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати, обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов.

По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи.

Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства.

Като поясни, че част от препоръките са и до градската прокуратура, той припомни, че са подслушвани 934 човека. Затова комисията ще сезира и Бюрото за контрол на СРС. Препоръки има и към работата на МВР.

Хаджигенов припомни, че временната парламентарна комисия е сезирала редица международни институции за случилото се на два от големите протести в София. Това няма да затихне със сигурност. Такова нещо никой никога не е виждал, обобщи Хаджигенов и изрази надежда да има заседание на Народното събрание в сряда, за да бъде финално гласуван докладът на комисията.

„Във вторник или в сряда е възможно измененията в закона за Националната служба за охрана, с които се предвижда ограничаване на броя охраняеми до президента, председателя на парламента и на премиера, да влязат за разглеждане в пленарната зала“, коментира пред БНР Хаджигенов.

По думите му президентът трябва да събере сили и да остави Народното събрание да разгледа тези законопроекти.

Вчера председателят на парламента Ива Митева уточни защо са били направени поправките в закона, регламентиращ дейността на държавните гардове.

"Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица", заяви тя.