ПП-ДБ все още чакат отговора на ГЕРБ за предложения меморандум за общо управление през следващите 9 месеца, стана ясно от думите на Кирил Петков в ефира на Нова телевизия. Това не е ултиматум, категоричен беше той и допълни, че документът е в отворена позиция. Той коментира, че на партньорите им трябва време да го прочетат и обмислят.

Петков отрече и да е "червена линия" настояването на "Продължаваме промяната" на поста външен министър да бъде излъчен Николай Денков. Именно това беше причината за създалото се напрежение дни преди ротацията заради несъгласието на ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на ПП лансира нова идея за разпределението на постовете при ротацията - ако Денков стане външен министър, Мария Габриел може да бъде министър по европейските въпроси. И обясни истинската причина защо толкова много държат сегашният премиер да стане министър на външните работи - не вярват на ГЕРБ, че заложените институционални реформи ще се случат и виждат в Брюксел гаранция да се осъществят.

"Истинската причина защо толкова много държим да бъде външен министър е, че ние не вярваме, че можем да постигнем всички тези реформи без европейските институции", призна Петков.

"Вярваме, че това може да се случи с помощта на институциите на Европа. Реално, за да може да се случат реформите, трябва да продължим да можем да работим с тях", каза Петков. "Въобще не става въпрос за пътувания, това са пълни глупости, а за да придвижваме заедно с ЕК институционалната промяна в страната", добави той.

И формулира за какво се борят ПП-ДБ с този меморандум. "Регулаторите да бъдат независими, ВСС, който да не допуска Мартин Нотариуса и Пепи Евро да не съществува и реформа в службите", каза Петков.

По думите му регулаторите представляват 3/4 от властта в България, а за тях хората не гласуват. "От тази власт зависи животът на хората и тя не е в НС. Това са регулаторите. Ние искаме да минат през много трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях", коментира депутатът от ПП-ДБ.

"Наречете ме, че си фантазирам. Но аз си фантазирам, че може да имаме държава с работещи институции. Омръзна ми на мен да слушам за  Пепи Еврото и Мартин Нотариуса. Омръзна ми да има служби, които откриват руски шпиони, когато външни служби им ги посочат. Може да си фантазирам, но за нас си заслужава да да продължим да бъдем в това управление, ако тази промяна има шанс да продължи. Ако няма, ние за какво да стоим в управлението, ако реформите не се случат", заключи Кирил Петков.

"Аз разбирам, че ние трябва да имаме компромиси. Аз разбирам, че когато сме с 63 депутата, ГЕРБ имат 69 и нямаме право да си помечтаем всичко. Но хора, това правителство, лошо, добро, работи добре и показва резултати, нека да не правим политически драми и нека да не влизаме в политическа нестабилност, докато ние не решим тежката задача да сменим регулаторите", призова той партньорите си от ГЕРБ.

Петков коментира и настояването да се разберат да няма политически фигури в регулаторите, което е записано в предложения меморандум, и да бъдат представени поравно.

"С ГЕРБ трябва да сме равни. Ако паднем и отидем на избори, то ще е, защото ГЕРБ и ДПС искат да имат 2/3 от регулаторите, а ние искаме да сме равни", каза още Петков.

"Не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да няма политически назначения в тях. Искаме да има такива регулатори и такъв ВСС, че да не зависи нищо от политиците", каза Петков.

"Притеснявам се, когато не съм сигурен, че всички тези регулатори работят в обществен интерес. Искам да кажа на ГЕРБ - хора, продължавайте да вървите с нас. Цената на тока зависи от КЕВР", каза той.

Кирил Петков постави акцента и върху реформата в спецслужбите. И отново прехвърли отговорността върху ГЕРБ.

"Омръзна ни да се молим. Трябва да сменим хората в службите, там са 30 години. Трябва да не се допуска да съществуват Мартин Нотариуса и Пепи Еврото. Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и се надявам да даде отговор дали Еврото има някакъв статут на сътрудник", подчерта той.

Атанасов: Няма червени линии, всичко може да бъде договаряно

От своя страна другият съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че меморандумът всъщност е покана за преговори с фактическите коалиционни партньори: "Един вид политическа оферта. Няма червени линии, всичко може да бъде договаряно".

"Виждам, че всички си съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси в този меморандум, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняване заедно в следващите най-малко девет месеца или както е казано в меморандума - през всички девет месеца до изтичане на този мандат, уточни Атанасов.

ИЗБРАНО