Президентът Румен Радев е готов да откаже и втори път указ за служебния кабинет, ако Калин Стоянов остане в списъка с министрите на Димитър Главчев. Това даде да се разбере вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Какъв е смисълът предишния път да откаже с много ясни и категорични аргументи защо не подписва указа, а да го направи втория път?", попита риторично тя в отговор на въпроса, ако сегашният МВР-шеф запази поста си, дали е възможно да последва президентски отказ и на Главчев, както преди това на Горица Грънчарова - Кожарева.

"В последните дни с действията си вътрешният министър показа, че иска и се стреми към своя политическа кариера. Няма как такъв човек да проведе честни избори в България", изтъкна Йотова и своите аргументи срещу оставането на Стоянов в кабинета с намек за предложеното депутатско място от Делян Пеевски, ако бъде сменен от състава на МС. Самият вътрешен министър пък обяви, че трябва да остане в МВР, тъй като има опити за политическо овладяване на системата.

Попитана има ли фигура, която да заеме поста, тя отговори, че това ще реши Главчев. "Ние оставяме всичко в неговите ръце и ще видим резултата в понеделник", добави вицепрезидентът, цитира я БТА.

"Г-н Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи нормални, честни и прозрачни избори в България и да имаме ново правителство след няколко месеца, защото не виждам повече накъде можем да падаме надолу и да задълбочаваме кризата", коментира вицепрезидентът.

Тя призна, че очаква окончателната дата на предсрочните парламентарни избори да бъде 27 октомври.

"Думите на г-н Радев при връчването на втория мандат на Главчев, според мен, не само че бяха ясни, но бяха разбрани от всички", аргументира се тя.

"Това са думи на президент на България, който въпреки гаврата с Конституцията, въпреки всякакви опити да се ограничават президентските правомощия и да се стигне до блокаж на държавата, той е последният гарант за това да се проведат нормални избори с правителство с максимална степен, колкото е възможно в тази ситуация, на доверие и в името на запазване на българската държавност", отбеляза Йотова.

На въпрос от журналисти относно публикувания от "Възраждане" списък с учители, подписали се срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, вицепрезидентът заяви, че е недопустимо това, което се случи с този списък. "Винаги, когато се появяват такива списъци, си припомням и препрочитам четиринадесетте начина, по които можеш да разпознаеш съвременния фашизъм - на Умберто Еко. Съветвам всеки да си ги препрочита", коментира тя. Йотова допълни, че може да не е съгласна с позицията на определени групи от хора в България, но последното нещо, което би разрешила, е да нямат правото да изкажат свободно своето мнение и да заявят своята позиция.

Относно проблема с безводието в страната и призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обединение и споделена отговорност, вицепрезидентът изрази надежда политиците да са узрели за това и разделителните линии да се затварят, а не всеки ден да се отварят все нови и нови, за да има основа, на която да се говори след изборите и действително да се сложат приоритетите на България.

Тя похвали Бойко Борисов за инициативата му в тази посока. "Приветствам това, което вчера направи лидерът на ГЕРБ, защото най-важният проблем, който сега трябва да се реши, е безводието", посочи тя. "Но дано това да не е само предизборна хватка и предизборно обещание, а действително да се върви по пътя на консенсуса да се решават тези проблеми, добави Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в честванията пред Паметника на свободата на Шипка по повод 147 години от Шипченската епопея.

ИЗБРАНО