Димитър Главчев ще бъде за втори път служебен премиер, след като президентът Румен Радев отново му връчи папката с мандата. Президентът обяви, че очаква да му бъде предложен променен състав на служебен кабинет до понеделник, като настоя пред кандидат-премиера да обмисли добре смените в МС.

При успех на проектосъстава на кабинета, изборите ще бъдат насрочени на 27 октомври, уточни президентът.

"Следва да предложите внимателно обмислени промени в състава на правителството", настоя Румен Радев.

"Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер. Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция, важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент", каза президентът, визирайки БНБ и ръководството й, което е изредено в конституционния списък от евентуални кандидати за служебен премиер.

"Считам, че следва, за да имате успех в този мандат, да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте дотук, и да не допускате отново да се сблъскваме с тях. Породиха се съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте и днес получавате възможност с този мандат и да ги опровергаете, като докажете противното", допълни Румен Радев.

Той не пропусна да напомни и основната задача на един служебен кабинет. 

"Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот, каза Радев на Главчев. Приемайки този мандат, приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на държавата за борба с това уродливо явление. Това е задължително условие за успеха на този мандат, каза президентът и добави: "Надявам се, че съм пределно ясен", обърна се Радев към номинирания за премиер.

Димитър Главчев отново отрече твърденията за политическа зависимост на неговия служебен кабинет дотук, като посочи, че "спекулации винаги могат да се правят".

"Няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", отвърна Главчев на препоръчите и съветите на президента. И призна, че винаги може и по-добре да се справи.

Снимка: БТА

Той посочи, че е наясно с настроенията в обществото и основната му задача ще бъде да свали политическото напрежение. Според него до голяма степен ще бъдат оправдани очакванията на българските граждани при представения от него проектосъстав на служебно правителство в понеделник.

"Много горещ привърженик съм да има редовно правителство. Тогава има мнозинство в Народното събрание и подкрепа. За разлика от служебното, което няма такава подкрепа. Иначе спекулации за политически зависимости могат да се правят и те са свързани предимно с предизборна агитация. За съжаление, целият период си беше една предизборна агитация, аз не видях друг тип работа в Народното събрание, но не е моя работа да критикувам работата на народните представители", каза в своя защита премиерът, който има шанс да започне втори служебен мандат.

По думите му институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване на живота на българските граждани.

"С вас доказахме, че може да е така. Още предишния път казах, че е много труден избор и за двама ни. Сега се видя, че е още по-труден", подчерта Главчев пред Радев.  

На излизане от срещата с президента номинираният за премиер не разкри какви планове за промени в състава на правителството има.

"Ще разберете в понеделник какви промени и дали ще има промени в проектокабинета. Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с цел на успокояване на политическата обстановка", бе единственият коментар, с който обобщи намеренията си служебният премиер.

Димитър Главчев беше предпочетен от държавния глава пред втория, който неофициално изрази готовност да поеме поста - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Всички останали от конституционния списък висши държавни чиновници отказаха премиерския пост.  

Снимка: БТА

Главчев изрази готовност да остане да изпълнява функциите на премиер до изборите и до съставянето на редовен кабинет още преди Румен Радев да се спре на Горица Грънчарова - Кожарева, след което оттегли кандидатурата си. След отзоваването на кандидат-премиерката от страна на президента, вчера Димитър Главчев се отзова на поканата му в рамките на конституционната процедура и потвърди, че е готов да поеме отговорността начело на нов служебен МС, за да избегне страната конституционна криза.

И двамата - и президент, и номиниран за служебен премиер не споменаха името на Калин Стоянов.

Именно той се превърна в ябълката на раздора и спорната фигура в състава на МС до момента, като индиректно препъна и Горица Грънчарова - Кожарева пред премиерския пост. Заради отказа й да го смени президентът пък отказа да издаде указ и не прие предложения от нея проектокабинет. 

Против оставането на Калин Стоянов начело на МВР се обявиха всички партии в парламента без ДПС на Делян Пеевски, който предложи на Стоянов дори депутатско място, ако бъде отстранен, и обвини Румен Радев, че потъпква Конституцията.

Лидерът на бившата партия на Димитър Главчев - ГЕРБ, също настоя Калин Стоянов да бъде сменен, като Бойко Борисов изтъкна недопустимото вдигане на юмрук срещу президента от страна на министъра по време на полицейския протест.

В сряда вечерта се проведе и протест с искане на оставката на Калин Стоянов, като основният аргумент на опонентите му да продължи да е начело на вътрешното министерство е твърдението, че е политически зависим от Делян Пеевски.

Самият Калин Стоянов твърдо заяви, че няма да напуска поста си, защото са налице опити за политическо овладяване на МВР.