Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява в понеделник да има правителство и поздрави президента и служебния премиер, че са се разбрали. Борисов допусна, че в състава на кабинета ще има промени и че Калин Стоянов няма да е повече вътрешен министър. 

"Поздравявам президента Радев и колегата Главчев за това, че намериха сили да се съберат и все пак да подготвят да намерят някакво решение. След връщането на мандата на госпожа Горица Кожарева, това означава, че Радев има претенции към състава. Ако има и предпочитания, както тя каза, е хубаво Главчев и той да споделят къде са били компромисите в новия служебен кабинет", призова Борисов. Но подчерта, че ГЕРБ не се меси.

"По никакъв начин, предварително декларирам, ГЕРБ не носи отговорност за каквото и да е участие в подобно служебно правителство", каза той пред медиите в Свищов, където беше придружаван от депутата Николай Нанков и кмета на Велико Търново Даниел Панов, където заедно обсъждаха как за в бъдеще би могъл да се реши проблемът с безводието и да се използва системата на река Дунав.

"Хайде, вътрешния министър ще го сменят, предполагам, в понеделник", допусна още Борисов и коментира, че той "не че е лош човек, но създаде напрежение около себе си, ненужно".

"Калин Стоянов се справяше много добре, за какво му трябваше да ходи пред Президентството, не знам", зачуди се лидерът на ГЕРБ. "Г-н Петков каза как сме го избрали, как той го е интервюирал и тогава и двамата поехме ангажимент той да стои дълго министър", добави той и обобщи, че изобщо служебните кабинети са една месомелачка за хора и съдби. 

"Аз не знам кой професионалист от тези, които що-годе могат да бъдат министри, ще се съгласи да стане министър. След това отива на боклука. Това е месомелачка за хора и техните кариери - служебното правителство. Ние не мислим чисто човешки как се чувстват тези десетки ръководители на звена на всеки три-четири месеца", изрази съжаление Борисов в посока на спешната необходимост от редовен кабинет след изборите.

И напомни, че заради поредицата от избори администрацията не работи, което кара и държавата да буксува и да не могат да се решават големите проблеми пред страната.

"Дали е Горица - дали е Кики, Ники, Гълъб, на стената на Министерския съвет сигурно няма повече места за портрети на премиери, изпълниха се, едно време бяхме няколко. И всичко това блокира администрацията. Убеден съм, че сутрин се събират, пият кафе и не вършат никаква работа. Не че не могат или не искат, а чакат да видят дали ще останат, чакат да видят нов-стар министър, а той старият вече е на два-три месеца министър", описа ситуацията по етажите на властта и администрацията Борисов. 

Той заключи, че сега пред партиите в парламента ще се яви още един голям проблем - заради "домовата книга" в Конституцията няма да могат да изберат съставите на регулаторите. 

"Изборът на регулатори сега ще се превърне в заложник на избора на премиер", каза Борисов. Причината, че всеки от опонентите ще вижда в номинацията на другите "дали да не те готвят за премиер". "Ние няма как да се разберем и за регулаторите при това положение", прогнозира лидерът на ГЕРБ. И допусна, че само някакъв "супер тежък компромис" може да накара политическите сили да се съберат и да изберат.

Борисов коментира и скандала с учителския списък, оповестен от "Възраждане", заради което от ПП обявиха, че внасят поправки за промяна на промяната в закона, който забрани ЛГБТ-пропагандата в училище. 

По думите му и партията на Костадинов, и на Кирил Петков в момента демонстрират предизборна активност.

"Хубавото е, че нито от единия, нито от другия ще зависи дали ще правят списъци, това е една агитация в момента, пропаганда", заключи Борисов.

"Ние от ГЕРБ също имахме много възражения по втория текст и при една споделена отговорност може за в бъдеще да разглеждаме и да търсим решения, за да може хората да се чувстват спокойни", коментира той с опцията дефиницията, записана в училищния закон, да бъде коригирана.

"Нито единият списък ще им сработи на "Възраждане", нито другият, българските учители не се подвеждат по евтини пропагандни тези. Колко списъци се извадиха в тази държава през последните години! Двете партии си помпат електората, нито едното, нито другото ще се случи. А, за съжаление, близо един милион души влизат в невъзможност най-елементарни нужди да покрият", върна се на проблема с безводието Борисов.  

"Аз знам как да го реша проблема с безводието, с нови системи и каптажи, и най-вече Дунавът, който дава възможност в най-пълноводната си част. Искам пропиляното време да приключи, за да можем това да го направим. По теми, различни от вътрешния министър, не затварям вратата в никоя посока", протегна ръка за разбирателство с всички партии "за споделена отговорност" лидерът на ГЕРБ. 

И напомни, че партията му е печелила избори в "най-мракобесни времена с наше МВР и Бойко Рашков". "Изобщо не ме интересува кой е вътрешен министър", каза той. "

Докато въпросите са кой е служебен премиер, кой е служебен министър -  това е тотална безотговорност на политическите партии", заяви лидерът на ГЕРБ.