В първата седмица на октомври ще има дебат в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева в пряко включване в предаването на bTV "Тази сутрин".

По думите й такъв дебат се прави за държави, които се намират в критично положение.

"Ще има резолюция, това ще има сериозни последици за България, правителството да не си прави илюзии", отбеляза Йончева.

В европейския парламент вече се говори за върховенството на закона в България благодарение на протестите, посочи още тя. По думите й няма голяма европейска медия, която да не пише за протестите в страна.

"Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим", обясни Йончева.

Разтревожена съм от процесите, които стават в БСП, коментира още евродепутатът и изрази учудване от това че досегашният председател на партията Корнелия Нинова не е подписала сигналите срешу премиера Борисов.

"В комисията ЛИБЕ стана тема т.нар. случай "Барселона", с който българската публика е запозната", каза Йончева и показа набор от папки до себе си. Тя обясни, че това са трите сигнала, внесени от нея през май миналата година в Главна прокуратура - за къщата в Барселона и проверка на всички фирми, свързани с нея. "Това са три сигнала, които аз съм подписала, но за съжаление г-жа Корнелия Нинова не ги е подписала. Не знам какви бяха нейните аргументи", посочи Йончева.

 

"За първи път в БСП няма дебат, тези избори са много странни и мисля, че след тях ще започне големият дебат Какво се случва в БСП? Не е въпросът кого ще подкрепиш, въпросът е кой с каква платформа излиза на тези избори. Няколко дни преди изборите няма избирателни списъци. Това е абсолютно безпрецедентно. Няма парламентарен дебат. Г-н Борисов е този, който бягаше от парламентарен дебат. Не искам БСП да върви по стъпките на г-н Борисов и да се превърне в подобна партия. Не разбирам например защо БСП трябва да се присъединява към протестите, това е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше отдавна да води тези протести, да изкара хората на улицата, да ги поведе. Защо това не се случва? Защото хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията", каза Елена Йончева.