Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП, съобщиха от пресцентъра на левицата.

По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията - Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП, се казва още в лаконичното официално съобщение.

Това се случва, въпреки че и от Пловдивската партийна организация, чийто председател е Гергов, и юристът и бивш член на Националния съвет на БСП Чавдар Георгиев заявиха, че според устава няма как той да бъде изключен.

Заместник-председателят на БСП-Пловдив Нина Чавдарова припомни, че Гергов сам напусна Националния съвет още 18 декември, а според член 12 на устава партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува - от своята основна партийна организация, от Градския съвет или от Градската организация.

"Напълно са прави другарите, тъй като наистина по Устава на БСП партийното положение или партийния статус на даден член могат да го разгледат само основните партийни организации по процедура на съответния член или на органа, на който той е член. При условие, че Гергов е подал оставка, доколкото съм информиран, от същия момент той отпада от състава на Националния съвет и няма как там да се занимават с неговото партийно положение. Да оставим настрана и допълнителните аргументи, че когато се налага партийно наказание, съответният партиен член трябва да има възможност да вземе отношение", коментира пък Георгиев.

Още преди Гергов да бъде изключен, втората най-голяма регионална структура на партията, каквато е тази в Пловдив, обяви, че снема политическото си доверие от Изпълнителното бюро.

А то предложи на НС пловдивският бизнесмен да бъде изгонен от партията след доклад на работна група, според която "с поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име".

Самият Георги Гергов обяви, че напуска НС, защото не е съгласен с водената политика на Корнелия Нинова.

"Липсата на компетентност и експертност се прикриват с умишлени скандали и преднамерени конфронтации. Конфликтът с президента Радев е последната капка, която прелива чашата на търпението към това поведение на Нинова. Публичното обругаване на политическата фигура, избрана с усилията и гласовете на хиляди социалисти, провокира питането, защо Корнелия Нинова мина в отбора на критиците на Радев и запя в хора на опонентите му, като впрегна дори и официалната медия на партията БСТВ", написа той до съпартийците си в писмо.