Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където бе обсъден въпросът с механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния.

Тя посочи, че наблюдава със загриженост събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава. Юрова съобщи, че ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа, заяви Йоурова.

По нейните думи в предстоящите този месец доклади за нашата страна ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите. Подобна е обстановката в много други държави от ЕС, поясни тя.

Тя допълни, че засега не може да се посочи дата, на която Съветът на ЕС би подкрепил препоръката на ЕК за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за нашата страна. Очакваме изпълнение на изискванията, изложени от ЕК. Нито една държава в ЕС не е съвършена, каза още Йоурова.

Ако демокрацията не действа, възможностите на комисията са ограничени. ЕК не е арбитър във вътрешнополитически спорове, трябва да има ясно разграничение между правомощията на комисията и на държавата. Отхвърлям обвиненията в съучастие с (българския премиер Бойко) Борисов, не ме обиждайте, обърна се тя към евродепутати от парламентарната комисия, които отправиха подобни обвинения.

Йоурова съобщи, че ЕК следи за нарушаване на човешките права и за съразмерност на действията при овладяването на протестите у нас от службите за сигурност. Тя посочи, че върховенството на закона има пряко отношение към дейността на инвеститорите и състоянието на икономиката, и добави, че въпросът със законността се очаква да бъде показател при отпускането на средства от ЕС за икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус.

Уморих се да отбелязвам колко закони са приети, законодателството трябва да се прилага, българите и румънците трябва да имат доверие в правосъдието, иначе връзките в обществото се късат, обобщи експертът.

С механизъм за наблюдение или без, реформите в България продължават, заяви евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за необратимост на съдебната реформа, борба с корупцията, за гарантиране на върховенството на правото и защита на основните ценности и права. Пример за това е предложението за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, добави той. По неговите думи препоръките на европейските институции към нашата страна може да бъдат изпълнени само с промени в основния закон. За да бъдат завършени реформите в конституцията, всички политически партии трябва да участват в дискусиите и да подкрепят промените, посочи Радев.

Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) говори за скандални нива на корупция у нас, за липса на медийна свобода, за системни нарушения на основни човешки права, постоянна пропаганда, фалшиви новини, бити журналисти, изнудвани бизнесмени. Въпреки пандемията, десетки хиляди български граждани протестират за край на авторитарното управление, посочи тя. По нейните думи предложенията за изменения на конституцията са родени в страх и "на тъмно".

Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) се обяви срещу промени в българската конституция. По неговите думи такива промени няма да подобрят обществения договор. Не е дошъл моментът, трябва много спокойна среда, с консултация на Венецианската комисия и нашите партньори за голямо и радикално преобразуване на обществения ред в страната, заяви той.

Роберта Мецола (ЕНП) приветства усилията на България да се отговори на препоръките на Венецианската комисия. Всички наблюдаваме протестите в страната, не може да ги пренебрегваме. Добре е да решаваме проблемите, преди да възникнат протести, посочи тя.

Софи инт'Велд (Обнови Европа) посочи, че досегашното наблюдение на ЕК над нашата страна е показало, че работата не е довършена. Със загриженост отбелязвам, че Венецианската комисия не участва достатъчно в подготовката на законодателните промени по въпросите на отчетността. България е на 111-то място по свобода на медиите, как тогава ефективно се бори корупцията, попита Инт'Велд. 

Тинеке Стрик (Зелени) коментира, че състоянието на законността у нас постоянно се влошава и говори за "ендемична корупция". По нейните думи българският главен прокурор не е независим, а "под контрола на правителството" и не подлежи на проверка. Тя говори също за брутално полицейско насилие спрямо протестиращите и призова за наказателни процедури и за спиране на европейските средства за нашата страна.

Хорхе Вилалба (Европейски консерватори и реформатори) изрази мнение, че България прилага изискванията на Европейската комисия.

Клер Дейли (Европейска обединена левица) заяви, че ако ЕК е на мнение, че България бележи напредък в последните години в наблюдаваните области, значи е некомпетентна.

Рамона Стругару (Обнови Европа) откри прилики между обстановката у нас и в Беларус, и каза, че малолетни протестиращи са бити и задържани, без достъп до храна, вода, лекар.

Дебатът за върховенството на закона в България в ЕП се провежда по регламент. Вчера официално от Министерски съвет обявиха, че български представители на властта не са канени и дори нямат право да присъстват.