Парламентарните избори приближават, а БСП се раздира от все по-тежки противоречия. През последните часове дневният ред на главната опозиционна партия е подчинен на един от най-големите катаклизми за последните години вляво - опитът за отстраняване на една от емблематичните фигури в червено - Георги Гергов.

За разлика от предишния подобен трус през 2014 г. - изключването на Георги Първанов, сегашното предложение на Изпълнителното бюро не съответства с устава на БСП. Сигнал за това дадоха от градския комитет на социалистите в Пловдив.

Заместник-председателят Нина Чавдарова напомни, че Георги Гергов е напуснал Националния съвет на 18 декември, а според член 12 на Устава партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува - от своята основна партийна организация, от Градския съвет или от Градската организация.

Малко по-късно от Града на тепетата долетя новината, че втората най-голяма регионална структура на партията - БСП-Пловдив, снема политическото доверие от Изпълнителното бюро на Националния съвет.

В качеството му едновременно на юрист и бивш член на Националния съвет на БСП, за коментар потърсихме Чавдар Георгиев:

- Легитимно ли е искането на Изпълнителното бюро?

- Не съм запознат с конкретния документ, но това по принцип не е работа на Изпълнителното бюро. То има строго определени правомощия по Устава на БСП и ми се струва, че тези действия не влизат в тях. Нека не се лъжем. Очевидно инициатор е председателят на БСП. Изпълнителното бюро явно е просто някакъв параван. Иначе всеки в партията може да сезира когото реши за съобразно с въпроси от вътрешнопартийния живот и политиките, които се осъществяват.

Така че моят отговор е по-скоро не. Изпълнителното бюро би трябвало да се занимава с други по-важни въпроси, а не с налагане на наказания.

- От БСП-Пловдив са категорични, че Гергов не може да бъде изключен, след като вече сам се е оттеглил от Националния съвет.

- Напълно са прави другарите и аз споделям тяхната позиция, тъй като наистина по Устава на БСП партийното положение или партийния статус на даден член могат да го разгледат само основните партийни организации по процедура на съответния член или на органа, на който той е член. При условие, че Гергов е подал оставка, доколкото съм информиран, от същия момент той отпада от състава на Националния съвет и няма как там да се занимават с неговото партийно положение.

Да оставим настрана и допълнителните аргументи, че когато се налага партийно наказание, съответният партиен член трябва да има възможност да вземе отношение. Очевидно това няма как да се случи, след като Гергов е отпаднал от състава на Националния съвет. Напълно споделям тезата и позицията на пловдивските другари - НС не може да изключи Георги Гергов, тъй като той вече не е член на този орган.

- Докъде може да стигне тази юридическа сага?

- Трудно ми е да прогнозирам точно докъде може да стигне. Вероятно под натиска на председателя на БСП очаквам Националният съвет да изключи формално Георги Гергов, което би било неправилно, разбира се. Съответно това решение би подлежало след това на контрол от Контролната комисия. Доколкото тя очевидно също е под влияние на председателя на БСП, аз не очаквам казусът да се развие в полза на Георги Гергов.

- Кой печели и кой губи от всичко това?

- Мисля, че никой няма да спечели. Ще загуби партията, вътрешнопартийното единство, ще е поредният показен акт на пренебрегване на Устава. Ще загуби преди всичко имиджът на партията. Не виждам печеливши от този ход. Особено като имаме предвид в каква обстановка се намираме и че предстоят сериозни политически дни, двата избора тази година. Това в никакъв случай не е далновидно.

- Питам Ви като бивш член на НС на БСП. Какво трябва да се случи оттук нататък, за да успее партията да излезе от юридическия казус с минимални щети?

- Най-добре би било да надделее здравият разум и този въпрос да отпадне от дневния ред на Националния съвет на БСП. Да не се разглежда поне до изборите. След това ще има възможност за становища на отделни членове и органи.