Групата на БСП в Столичния общински съвет поднови искането за оставката на зам.-кмета по транспорт на Столична община.

"Чакаме оставката на заместник-кмета по транспорт на Столична община Илиян Павлов, след като и Върховният административен съд потвърди некомпетентността му", заяви Иван Таков, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и на групата на "БСП за България" в СОС. "Очакваме тази оставка незабавно", допълни той.

По думите му това е един от начините той да понесе отговорност "за всичките безобразия, които сътвори заедно със "Спаси София" в центъра на столицата".

"Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват", коментира Таков, цитиран от пресцентъра на БСП в СОС.

Според Иван Таков необмислената и неподготвена реорганизация на движението по улиците и булевардите около НДК трябва незабавно да бъде отменена.

"Върховният административен съд не дава предписание какво да бъде направено оттук-нататък, затова сега СДВР трябва да разпореди връщането на старата организация на движение", коментира председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. - Това, разбира се, още ще оскъпи грешката на ПП-ДБ-СС в СОС. Надявам се, че и компетентните органи ще си влязат във функциите, за да може похарчилите напразно общински ресурс да си понесат съответната отговорност".

Според Таков мерките срещу лъжите на заместник-кмета и на "Спаси София" трябва да бъдат сериозни, тъй като те са си позволили да работят на инат не само срещу органите и правилата на общинската власт, но и срещу гражданите.

"За съжаление, нищо не може да компенсира тревогите, нервите и неудобствата на хората, които седмици наред протестираха в центъра на София", завърши Иван Таков.

По-рано днес върховните магистрати постановиха, че Столичната община трябва да прекрати новата организация на движение по бул."Витоша", бул."Патриарх Евтимий" и ул."Проф. Фритьоф Нансен". Така ВАС потвърди решението на първата инстанция, че промените в движението и паркирането в центъра на София са незаконни.

В средата на май първоинстанционният съд разпореди да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по транспорт Илиян Павлов по въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. "Витоша", бул."Патриарх Евтимий" и ул."Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.