Общо 67 пописа са сложени под предложения от "Възраждане" и подкрепен от БСП и "Има такъв народ" вот на недоверие към служебния кабинет, обяви пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. От ИТН обаче побързаха да уточнят, че първо ще проучат дали е юридически и конституционно обосновано да се иска оставка на служебен кабинет, създаден съгласно новите промени в основния закон.

Костадинов посочи, като мотив за искания вот на недоверие "безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство". "То трябва да е равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да създава впечатление за субективност в работата си, за да може да сме сигурни, че ще организира и проведе честни избори," припомни лидерът на "Възраждане".

Първа лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че призовават президента Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев и да не назначава предложените от него нови министри. Тя уточни, че първо ще изчакат да видят дали държавният глава ще се съобрази с искането им. 

От ИТН обаче искат да са сигурни, че искането ще е обосновано юридически и конституционно.  "Смятаме, че към момента решението на БСП и "Възраждане" за вот на недоверие към служебния кабинет не е обосновано юридически", каза пред журналисти Павела Митова от "Има такъв народ". 

Тя обясни, че има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв вот на недоверие и в момента разглеждат дали то важи и за промените в действащата Конституция, за да могат да вземат своето решение дали да подкрепят вота. "Ние никога не предприемаме действия по политически причини, те трябва да бъдат обосновани юридически", подчерта Митова.