След като по-рано днес разговаря с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Има такъв народ" проведе консултации за съставяне на редовно правителство и с БСП. Резултатът засега е - съгласие по някои теми, но и различие по други. Утре на Национален съвет на левицата ще бъде обсъдено случилото се днес и ако има общо решение, разговорите ще продължат. 

Вчера от партията на Слави Трифонов първо се срещнаха с лидерите на "Демократична България", а утре им предстои и с тези на ДПС. Както вече обявиха, от формацията няма да разговарят само с ГЕРБ, които днес определиха като "най-голямото зло за демокрацията" в България. Така те отвърнаха и на критиките, че ще обсъдят бъдещия кабинет с БСП и ДПС, макар в началото категорично да отхвърляха това понеже са "партии на статуквото". Отново обаче декларираха, че искат да държат ДПС далеч от властта.

От страна на "Има такъв народ" в консултациите с левицата, които започнаха в 14 часа днес, участваха председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев и Виктория Василева.

А в контактната група на социалистите, водена от лидера Корнелия Нинова, бяха зам.-председателите на партията Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

Снимка: Булфото

"Позволете първо да благодаря, че се отзовахте на нашата покана и да изразя задоволство от желанието на двете страни да започне диалог, нещо, за което всички апелират. ИТН осъзнава своята огромна отговорност за съставяне на следващо правителство, с оглед на гласовете които избирателите ни дадоха. Нашето желание е да говорим за политики и приоритети и се надяваме, че всички партии ще надмогнат тяснопартийните си интереси", заяви в началото на срещата Василева.

Снимка: Булфото

"И ние благодарим за поканата, поздравяваме ви за този ход, защото разговорите ще намерят верния път за решаването на проблемите, които стоят пред България. Знаете нашата позиция, че е много важно да има редовен кабинет, че имаме нужда от работещ парламент, който да реши особено социалните проблеми, които за нас са приоритет", отвърна Нинова, като изброи растящите неравенства и бедност, увеличаващите се цени, наближаващия зимен сезон.

Тя изтъкна и належащи въпроси като подготовката на бюджета за догодина и Плана за възстановяване и устойчивост, за които са нужни надпартийно мислене и отговорност.

"Ако искаме наистина да се промени досегашният модел на управление, това минава през много сериозни реформи, които изискват и време, и съгласие. Така че ние сме на разположение да разговаряме по политики и приоритети - краткосрочни и дългосрочни, благодарим още веднъж и ви слушаме като домакини и мандатоносители - какво предлагате и от какво имате нужда", добави Нинова.

След това журналистите бяха помолени да напуснат.

На излизане от срещата лидерът на БСП заяви, че предстоят още срещи с "Има такъв народ" на експертно ниво. Според нея с ИТН имат разбирателство по много теми. Най-голямото различие било относно преизчисляването на пенсиите, червена линия остава приватизацията на ББР и концесиите. Обсъждани са само политики, но не и имена за бъдещия кабинет. 

"Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог към съставяне на правителство. Уточнихме теми към които имаме покритие, остават и няколко различия. Утре след Националния съвет на БСП ще получим мандат да продължим разговорите с "Има такъв народ". Имаме различния относно преизчисляването на пенсиите", обясни Нинова.

"Утре ще предложим работна група по конкретните политики, които са важни за нас. Съдебната реформа бе обсъдена от нас и там имаме много сходства. Закриването на Специализирания съд и прокуратура, КПКОНПИ и контролът върху главния прокурор. Нашата представа е за нов Закон за КПКОНПИ", добави тя.

"Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти. Това са неща, които се решават в самия парламент. Трябва да се търси консенсус. Хубавото от тези два дни е, че трябва да има обща посока на действие. Те са по-социална партия, а ние сме по-практични. Те са за увеличаване на данъците, ние сме против. Опитахме се да намерим общи неща, защото другият вариант е да се ходи на избори. Това не е проблем, разбира се", каза след срещата пък Тошко Йорданов.

Той добави, че не е имало ултиматуми.

"Ако те имат желание да ни подкрепят, трябва да имат на нещо да стъпят. Различията ще се изглаждат допълнително в пленарната зала", добави той.