"Много приоритети имаме, но приоритетът на приоритетите е здравето на българските деца" - това каза служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на днешното правителствено заседание. Изминалата седмица той определи като "във всякакъв смисъл Страстна", визирайки отминалите празници и общественото вълнение около Детската болница. 

Главчев припомни, че е сезирал ДАНС и прокуратурата, за да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на болницата "Мама и аз". Той изрази увереност, че Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата ще проверят всички факти и обстоятелства по случая.

"Имаме и доклад от Министерството на здравеопазването, в който тези факти достатъчно коректно са изложени и вие бихте могли да се запознаете. Докладът е публичен", каза той пред служебните министри и медиите.

Служебният министър-председател припомни, че е посетил СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София и се е запознал с неотложните нужди на лечебното заведение. Вчера, съвместно с министъра на здравеопазването и с вицепремиера и министър на финансите, успяхме да отговорим в голяма степен на най-неотложните им искания за рентген, скенер, ремонт на интензивното отделение и асансьор за деца в кувьози, информира Димитър Главчев, цитиран от БТА. 

В изказването си днес Главчев припомни още, че на Съвета на министрите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който се състоя миналата седмица, генералният секретар Матиас Корман е уверил българската страна, че хоризонтът до края на 2025 г. за приключване на процеса по приемането ни в организацията е напълно реален.

"Вчера имахме и специално съвещание по случая "Лукойл". Бяхме информирани от ръководителите на НАП и Агенция "Митници", че приходите от ДДС и мита нарастват. Назначихме на Агенция "Митници" да извърши и физическа инветаризация за наличностите в "Лукойл", каза още Главчев.

Министърът на земеделието Георги Тахов пък обяви по време на заседанието в МС, че "в срок до 15 май ще бъде изплатена компесаторна помощ в подкрепа на земеделските производители от негативите, вследствие на войната между Русия и Украйна".

"От утре започва изплащането на сума, която е в размер на над 300 млн. лв. на над 51 000 земеделски производители в сферите на земеделиевъдството и зърнопроизводството", добави министър Тахов.