Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариса по време на днешното си изслушване във временната комисия в парламента. Въпреки че вчера я нарече суперсмешна, Гешев все пак реши да говори пред депутатите. Те бяха поканили за изслушване и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и предшественика му Сотир Цацаров, но те не се явиха.

"С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава на днешното заседание. Нямам никакви притеснения", заяви бившият главен прокурор Иван Гешев в началото на изслушването си. Вече един път той не се отзова на поканата за изслушване, а вчера заяви пред журналисти преди да влезе в сградата на националното следствие, че "тази комисия е суперсмешна, защото със същия успех са могли да направят комисия и за "Цар Киро".

"Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само сградата", заяви в началото Гешев. 

"Не е вярно, че докато съм бил главен прокурор, не е имало разследвания за групи за влияние. Нямате достатъчно информация", посочи Гешев в отговор на депутатски въпрос. По думите му, докато е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов - Нотариуса. "Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров - Еврото, който в момента се укрива", добави той, посочвайки, че това е единственото разследване срещу бившия следовател. 

Гешев каза още, че знае неофициално от колеги полицаи за контрабанден канал. Той уточни, че като е бил главен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното правителство, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, а след това от "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите му този контрабанден канал, ще бъде "овладян" от други хора, които са на власт.

Гешев смята, че каналът е средство, за да се завладеят митниците и да може да се сложи нов главен секретар на МВР. Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците, изтъкна още той.

"Такива групи за влияние има и в Народното събрание", смята още Гешев. "Върхът на хранителната верига са политиците. Казваха, че ДС е виновна за всичко, но това беше инструмент. Отгоре бяха политиците. Смешно е да говорите за групи за влияние точно вие. В момента има 10 групи за влияние във Върховния касационен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден. Това са симптоми. Причината е политическата класа, защото не приемате качествени закони", заяви бившият главен прокурор. 

Той призова депутатите да питат МВР защо не казва дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията. Бившият главен прокурор каза още, че няма общо с Мартин Божанов-Нотариуса. Призова също така депутатите да питат Бойко Борисов дали не познава Нотариуса.

"Божанов е дребен измамник. Понякога върши работа, друг път - не. Има много по-големи групи за влияние. Но вие явно сте си поставили за задача да овладеете съдебната система", каза Гешев, който нарече "определени политици полезни идиоти". Това предизвика недоволство сред депутатите и повишаване на глас в залата. 

По думите му Божанов е  измамник, който си служи с имена, което не значело, че не е имал дребни позиции в съдебната власт на минимално ниво в някое районно. "Както виждате имате офицер от Трето районно управление, който го е пазил", посочи Гешев. 

За пазенето бившият главен прокурор обясни, че то ставало, когато някой се поинтересува да го разследва, автоматично се получава информация от съответния оперативен работник, който му осъществявал "чадър". 

Днес в комисията трябваше да бъдат изслушани и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров, адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и лидерът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. В началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев уведоми, че те са отклонили поканите си.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит в София на 31 януари. След това от прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. По време на обиските бяха иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там.

В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента пък беше създадена временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов, на която Гешев днес бе изслушан. Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.