Четирима души са били убити, а 28 - ранени, вследствие на ракетната атака в Одеса днес, обяви председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от кореспондентът на БТА.

Малко по-рано той съобщи за двама убити и осем ранени, а още по-рано само за осемте ранени.

Загинали са три жени и един мъж. Сред 28-те ранени има две деца (на 5 и 16) и една бременна жена. Четирима ранени са в тежко състояние, лекарите се борят за живота им, съобщава се в информацията на областния управител.

По предварителна информация черноморският град бил атакуван с балистична ракета "Искандер-М" с касетъчна бойна глава.

Целта е улучила дворецът на студентите към Одеската юридическа академия, известен като "Замъка на Хари Потър", който е засегнат от пожар.

Регионалните власти предупреждават местните жители да реагират своевременно на сигналите за въздушна тревога.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

По-рано в понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че силите му продължават да напредват на фронта в Украйна, като превзеха едно село в Донецка област - Семьоновка, постигнаха по-добри позиции в Харковска област и отблъснаха редица украински атаки.

Русия контролира около 18 процента от територията на Украйна - в източната и южната част на страната - и постига напредък след неуспеха на украинската контраофанзива миналата година. През февруари Русия успя да превземе важния град Авдеевка в източната Донецка област и през последните дни нейните сили напредват в района.

Москва съобщи и за поражения на украинските войски в района на Синковка в Харковска област и в редица други точки по протежение на фронтовата линия, като отбелязва, че руските сили са нанесли удари по украински безпилотни летателни апарати.

Генералният щаб на Украйна съобщи на свой ред, че украинските войски са отблъснали вражески атаки в района на Семьоновка, както и редица други руски нападения.