На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки за почтеност, оказване на влияние, накърняване престижа на съдебната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение, съобщи главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова.

Тя е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

Към момента смятам, че правим всичко необходимо, което ни позволява законът, за изясняване на замесени магистрати в казуса около Мартин Божанов, каза Точкова, цитирана от БТА.

Точкова добави, че анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016 - 2022 г. не е установил разлика между доходите и разходите на магистратите, които ще се проверяват, и свързаните с тях лица.

Инспекторатът към ВСС обаче е изпратил сигнал до Националната агенция "Приходи" и Комисията за противодействие на корупцията срещу друг магистрат, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от него декларация, която надвишава 10 хиляди лева, съобщи Точкова.

"Направихме анализ на информацията за магистрат, който живее на съпружески начала със съдружник на Божанов. Стана ясно, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг на автомобил, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрата и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна", каза Точкова.

Тя уточни, че законът дава право на инспектората да прави само съпоставки на декларираните обстоятелства и вписаните в регистрите.

Точкова не съобщи името на магистрата, но според медийни публикации става става дума за Маргарита Немска, която живее на семейни начала с партньора на Мартин Божанов-Нотариуса Емил Писков.

Точкова съобщи още днес, че прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Мартин Божанов във връзка с извършваните от тях проверки. Това се е случило, след като прокуратурата е съобщила публично, че има данни за магистрати, свързани с "SS" клуб и Божанов.

В голямата си част българските магистрати са почтени хора. Смятам, че институциите и обществото им дължат уважение, поясни главният инспектор Теодора Точкова. По повод обвинения в публичното пространство тя каза, че инспекторатът не е "бухалка".

По време на изслушването Точкова съобщи и за 13 предложения за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание във връзка с установени данни при проверките за интегритет приблизително от 2017 г. до момента. Тя уточни, че тези проверки са само по установените данни по проверките. Общо всички предложения за дисциплинарни наказания са около 65, допълни Точкова.

В началото на заседанието днес председателят на комисията Никола Минчев заяви, че няма кворум, тъй като присъстват шестима народни представители, членове на комисията, но въпреки това той откри заседанието. Този път гости има, кворум няма, каза Минчев. Той съобщи, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, е изпратил писмо, в което посочва, че няма да присъства на заседанието. Също така добави, че съдия Галя Георгиева, която е поискала да бъде изслушана, е съобщила, че може да закъснее поради ангажимент.

По време на заседанието днес ще бъдат изслушани още прокурор Константин Сулев и съдия Георги Ушев.