Парижката полиция разпръсна протестиращите в понеделник срещу войната в Газа в двора на Сорбоната, казаха студенти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Демонстрацията се състоя три дни след протестите в Парижкия институт за политически изследвания, следващи примера на множеството демонстрации в американски университети за прекратяване на конфликта.

"Разпънахме палатки по примера на няколко университета в САЩ. Правим всичко възможно, за да дадем гласност на случващото се в Палестина, на продължаващия геноцид в Газа", каза Луи Мазие, студент в Сорбоната. "След това нахлуха полицаи, премахнаха палатките, хванаха студенти за яката и ги влачеха земята, това не е добре. Много сме шокирани", допълни той.

Френската телевизия Бе Еф Ем излъчи кадри, на които се вижда как полицията принуждава няколко студенти да напуснат мястото.

Полицейски източник потвърди, че органите на реда са се намесили, за да разчистят двора на Сорбоната.

"Тази акция, която продължи няколко минути, протече мирно и без инциденти", каза източникът, който отказа да отговори на въпроси за начина, по който са били изведени студентите.

По време на мирните протести днес университетът затвори врати. Студентите скандираха "Свобода за Палестина" и настояха образователната институция да осъди действията на Израел.

Протестите в американски университети

Университетски служители навсякъде в САЩ изразяват безпокойство от вълната от протести, които може да осуетят планираните абсолвентски церемонии следващия месец. Някои университети са отправили молба към полицията да овладее протестите, по време на които се наблюдават грозни сблъсъци и се извършват стотици арести, съобщи Асошиейтед прес в петък, 26 април.

Ректорските съвети на някои университети, като Колумбийския в Ню Йорк например, продължават да преговарят с протестиращите студенти, които установиха стачен лагер миналата седмица.

Представители на ръководството на Калифорнийския политехнически университет "Хумболт" се срещнаха със студенти, които са се барикадирали в университетската сграда от понеделник. Кампусът на учебното заведение беше затворен миналата седмица, като студентите преминаха на онлайн обучение.

В Университета на Южна Калифорния напрежението се повиши, след като от съображения за сигурност беше отменена планирана реч по време на абсолвентската церемония на пропалестински активист от учебното заведение, посочва АП.

Израелската блокада на ивицата Газа продължава, като от началото на войната са били убити най-малко 34 488 палестинци, съобщиха контролираните от "Хамас" здравни власти в палестинската територия.

Тези данни не са потвърдени по независим път.

Действията на Израел са в отговор на атаката в южната част на страната на 7 октомври, при която, по израелски данни, палестинската групировка "Хамас" е убила около 1200 души и е взела 253 заложници.