Германската прокуратура заяви днес, че не изключва политически мотив при разследването на руски гражданин, арестуван по подозрение, че е намушкал с нож през уикенда двама украински войници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на полицията украинските военни, които са в Южна Германия, за да се възстановяват, са били открити с тежки прободни рани пред търговски център в град Мурнау в Горна Бавария в събота вечерта. Единият от тях, на 36 години, е починал на място, а другият, на 23 години, е починал от раните си в болницата.

Малко след убийството полицията е задържала 57-годишен руски гражданин по подозрения в убийство. По първоначални данни тримата мъже са се познавали.

"Мотивът за престъплението засега е неясен, въпреки че не може да се изключи политическа мотивация и се разследва във всички посоки", заяви главната прокуратура в Мюнхен, която пое случая.

Украинските консули изясняват информацията за военните части, в които са служили жертвите, и установяват контакт със семействата им, се казва в изявление на украинското правителство.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрo Кулеба е инструктирал генералното консулство в Мюнхен да следи случая и да поддържа връзка с германските правоприлагащи органи, се казва в текста.

По-рано в понеделник говорител на германското правителство отказа да коментира случая, като заяви, че полицейското разследване продължава. Руското посолство не е отговорило на молбата за коментар, отбелязва Ройтерс.

Жителите на Мурнау скърбяха за загиналите като положиха цветя и поставиха украински знамена върху импровизиран мемориал.

При друг случай, двама души, с двойно германско и руско гражданско, бяха арестувани в Германия през април по подозрения, че са подготвяли саботажни нападения, включително срещу военни съоръжения, което представители на властите определиха като опит да се подкопае военната подкрепа за Украйна, отбелязва Ройтерс.