По време на днешния парламентарен блиц контрол той заяви, че отговорност за проблемите трябва да се търси от служителите, отговарящи за програмата, а за неупражнен достатъчен контрол - от министрите по околната среда и еврофондовете в периода 2010-2012 г. 

Орешарски спести само имената на Нона Караджова и Томислав Дончев, които тогава заемаха тези постове в кабинета на ГЕРБ.

"Бих искал да подчертая най-категорично, че ЕК не е обвинявала конкретни лица или политически партии. Да се ​​твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите - още повече, че в писмото от 27 ноември, с което Комисията формално информира българските власти за прекъсването, и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати", се казва в опровержението от Златев.

Той подчертава, че в писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за отделни лица.

И отбелязва, че проектите, по които одиторите на ЕК са посочили за възможни нередности, засягат годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни.  

Орешарски обаче заяви пред депутатите следното:

"Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство, трудно може да избяга от тази отговорност".

Томислав Дончев коментира, че носи своята отговорност за всичко, което е направил, и всичко, което не е успял заради недостатъчното време. Той добави, че в писмото се говори за проблемните проекти по околна среда от началото на програмния период, който започва през 2008 г. 

ЕК спира междинните плащания

Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев е изпратил официално писмо, подписано от Валтер Дефа - директор на ГД "Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК, за преустановяване плащането на искания за междинни плащания по ОП "Околна среда", съобщиха междувременно от пресцентъра на екоминистерството.

В писмото се посочва, че разплащанията ще са спрени, докато ЕК не получи увереност, че българските институции са предприели корективни мерки. Решението е в резултат на одит, който е установил, че Управляващият орган на ОП не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите.

Българските власти са поканени да вземат мерки в няколко направления: подобряване на системите за управление и контрол на ОП, преглед на проектите от 2010-2013 г., който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, както и преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г.