Тя смята, че служебният кабинет ще успее да осигури колкото се може повече машини.

След като вчера ВАС отмени решението на ЦИК машинно да се гласува само в 500 секции, държавата ще трябва да осигури машини за всички в страната. Опасенията са, че няма достатъчно време до вота на 26 март и че това може да доведе до провала му.

"Не трябва и да се преекспонира и не бива да отблъскват хората от гласуването. 
Все пак и ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат. Може и да са планирали за 2018 г., но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не съм противник на машинното", изтъкна Захариева пред БНТ.

Според нея трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани.

Добрев: Не виждам драма

„Никой не очакваше предсрочни избори и затова не е стартирана процедура за купуването на машини. В същото време законът за обществените поръчки позволява при спешност да се поръчат в кратки срокове. Има достатъчно време решението да бъде изпълнено”, коментира и бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му има големи производители, които вероятно ги имат на склад, а ако не – могат бързо да ги произведат.

"Именно затова не вижда драма в набавянето им", каза още той.

Бизнесът: Възможно е да бъдат доставени машини

Възможно е машините за изборите да бъдат осигурени навреме, потвърди и Веселин Тодоров, директор на фирмата, която осигурява машините за вота. Според него обаче по-лесно би било, ако в обществената поръчка участват няколко фирми и всяка от тях осигури по около 2500 машини, за да се съберат нужните над 12 000.

"Водим разговори с Филипините и Еквадор. Проблемът е, че машините са собственост на правителствата им, а за тях не е приоритет да спасят изборите в България", уточни Тодоров

Той поясни, че една такава машина струва 2000-2500 евро.

"Направих проучване. Филипинското правителство е купило тези машини за 400 евро всяка. Не знам как наемът на машина е 2000 лева, след като тя струва 1000 лева", коментира и Трайчо Трайков от "Нова Република", които сезираха ВАС и така той отмени решението на ЦИК.


Днес вицепремиерът Стефан Янев, който беше определен да организира изборите, има среща с ръководството на ЦИК, за да обсъдят изпълнението на решението на съда.