"Няма газ. Тази бомба ще избухне при служебния кабинет. Накрая президентът ще сърба попарата. Жал ми е за него", възкликна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в "Панорама" по БНТ.

Той влезе в спор в студиото с министъра на иновациите Даниел Лорер.

"Газ има сега, газ ще има есента и зимата, както и следващата зима. Азерският газ, заедно с американския и още източници на газ, най-после ще започне да влиза в България", заяви Даниел Лорер.

"Слушаме опорки, а нямаме газ. До края на годината си имаме договор и то за евтин газ, на ниска цена", възрази му Добрев, визирайки доставките на "Газпром", които бяха гарантирани до края на 2022 г.

Добрев припомни на Лорер, че азерският газ, договорен още при президента Първанов и първия кабинет на ГЕРБ, после и при Орешарски, е струвал 30 долара, докато сега е два пъти и половина по-скъп.

"Цената на бензина е фалшива теза, с която много се спекулира - бензинът е оръжие на геополитическа война", отхвърли критиките на ГЕРБ Лорер. И отново повтори, че за първи път при управлението на ПП "Лукойл" плаща данъци от 10 години насам.

Добрев пък се прехвърли на темата за спрените 578 милиона евро от ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът от ГЕРБ предупреди, че може и да не успеем да усвоим и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. И се аргументира, че той е можел да бъде внесен в Брюксел още май, миналата година, а сега вече щяхме да усвояваме парите.

Добрев разкри и защо всъщност се е забавил българският план за възстановяване.

"Забави го Асен Василев, за да включи батериите и геотермалните енергии. Енергиите са идея на негов съученик от Харвард, който прави нещо такова в Турция", каза Делян Добрев, като уточни, че разполага с такава информация.

"Лобистки проекти за съученици. Водата няма достатъчна температура, за да се произвежда енергия, но сега заради съученика, ще похарчим едни 200-300 млн. евро повече", обобщи Делян Добрев.