Парламентът ще изслушва на закрито заседание премиера и министъра на енергетиката в оставка. Двамата трябва да обяснят има ли газ в страната, докога и осигурени ли са газовите доставки занапред. Искането беше внесено от ГЕРБ.

След повече от час спорове между управляващи и опозиция, временният председател на НС Мирослав Иванов от ПП реши да засекрети заседанието. Той не подложи на гласуване предложението си, а се позова директно на парламентарния правилник. От опозицията обвиниха ПП, че искат да скрият от хората факта, че газ няма, а от редиците на мандатоносителя ги нарочиха, че в момента потушават криза, създадена от предишната власт.

Закривам заседанието по силата на правилника, каза Мирослав Иванов. Рамадан Аталай от ДПС го предупреди: "По силата на правилника и Никола Минчев си отиде". Аталай се обърна директно към Кирил Петков, който беше в залата: "Няма нищо тайно, г-н премиер, ако има нещо тайно, не го казвайте, ние ще го разберем".

"Три седмици не можете да излъчите председател на НС, а плашите всеки, който води заседанието, с правилника", скочи шефът на групата на БСП Георги Свиленски.

"Има голям риск да освободите цялото председателство", обърна се той към опозицията.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров пък хвърли вината за газовата криза върху ГЕРБ. По думите му премиерът Кирил Петков и енергийният министър щели да обяснят в пленарната зала "как се справя сегашното правителство с криза, създадена от бившите управляващи".

"Ние виждаме, че се справя много добре - газът не е спрял", заключи Гюров. Той обоснова закриването на изслушването по темата, защото "трябва да се запознаем с всички документи, класифицирани или не, да се запознаем и с пътната карта, която Теменужка Петкова е подписала с "Газпром". И какво прави бившето правителство, за да предпази от бившите управляващи доставките на газ. Изказването му предизвика бурни реакции в редиците на ГЕРБ.

"Призовавам ви да спрете този маскарад", реагира веднага бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. Тя заяви, че "Булгаргаз" е компанията, която доставя газ, и никога не е имала секретно деловодство, за да се оправдават сега управляващите с класифицирана информация - цената на газа е публична, категорична беше Петкова. "Какво искате да скриете от българските граждани? Няма нищо секретно", заключи тя. И заяви, че управляващите не могат да простят на Бойко Борисов, че, за разлика от тях, е постигнал газова диверсификация.

"Това, че доведохте до фалит "Булгаргаз"? Това ли е секретната информация? Или това, че директорът на "Булгаргаз" каза, че няма газ? Това ли искате да скриете от хората? Нямате право да лъжете. Вашето време изтече, така че кажете истината на българските граждани", призова Петкова.

"Засекретете сметките на хората и на фирмите, сложете им по един гриф "строго секретно", защото това, което правите, всеки български гражданин след няколко седмици ще получи една сметчица и ще отиде и ще си изтръска паричките там", добави колегата й Маноил Манев. "Булгаргаз" няма класифицирана информация", цитира пред залата и едноименния закон Христо Гаджев.

Мирослав Иванов обаче остана непреклонен и настоя камерите и микрофоните, които излъчват от пленарната зала, да бъдат изключени.