Премиерът в оставка Кирил Петков останал възмутен от парламентарната група на ГЕРБ, която не го изслушала за газа, а напуснала пленарната зала, въпреки че именно техните депутати настояха той да предостави информация за газовите доставки.

"За пръв път аз участвам в изслушване, където искаха да кажем абсолютно класифицирана секретна информация за търговски договори, за цени. Ние ги помолихме да бъде закрито заседание и всички си тръгнаха. Даже хората, които бяха попитали въпроса - депутатите от ГЕРБ, ги нямаше в зала. Протече един разговор с останалите депутати и когато свърши цялото изслушване, те се върнаха обратно", оплака се Кирил Петков пред медиите в парламента, след като бе изслушан заедно министъра на енергетиката в оставка Александър Николов на закрито пленарно заседание.

Петков заключи, че това било лицемерно отношение от страна на опозицията. ГЕРБ пък обявиха, че ще се завърнат само за гласуване на нов кабинет и заключиха, че присъствието им е безпредметно, като препоръчаха мнозинството само да си събира кворума.

"Когато говорим за отговорни решения, енергетика, цени, договори, доставчици, когато искате да разберете всичко, което е толкова важно за България, и успехите ни, и да не се интересувате, дори да не сте в зала, това е невероятно лицемерие", реагира Петков.

ГЕРБ обаче напуснаха пленарната зала в знак на протест, че временният председател на НС Мирослав Иванов засекрети пленарното заседание с довода за секретност. От партията бяха категорично несъгласни с този аргумент, тъй като заявиха, че никога цената и доставките на "Булгаргаз" не са били класифицирана информация. Според депутатите на ГЕРБ това е начин управляващите да скрият от хората поскъпването на газа след спирането на договора с "Газпром" и факта, че няма осигурен газ дългосрочно, както предупреди шефът на държавния газов доставчик вчера.

Премиерът в оставка коментира и опита на ПП да намери липсващите гласове, за да мине нов кабинет през това Народно събрание.

"Продължаваме промяната" продължава да води разговори с различни депутати от групата на ИТН, каза Петков.

"Всичко това е толкова логично с тези хора, дори да кажат "не", но да видят цялата програма, да дискутираме по важните за България приоритети и тогава да си направят становище, така че много се надявам, че парламентарните групи ще влязат в такъв диалог. Единственото ми условие разбира се, е господин Слави Трифонов да не бъде човекът, който да взима решения от тяхна гледна точка", коментира той.

"Имаме ясни политики, стратегии, законопроекти", декларира Петков. Единствената цена, която не сме готови да платим, е да вкараме задкулисието обратно в управлението", заключи Кирил Петков.