В залата за открити заседания на Конституционния съд се проведе кратка, няколкоминутна церемония по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, които бяха номинирани от квотата на Народното събрание. Двамата заемат местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, чиито мандат беше изтекъл.

Снимки от церемонията ВИЖТЕ ТУК>>

Те я положиха в присъствието на председателя на парламента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Президентът Румен Радев отказа да присъства, стана ясно час преди началото на церемонията.

"Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно", е позицията на Радев. "Президентът не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", обявиха от прессекретариата на държавния глава. 

Атанасова и Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Номинираната от ГЕРБ-СДС бивша председателка на парламентарната им група в НС бе подкрепена от 159 народни представители, а юристът, предложен от ПП-ДБ - от 154.

На 23 януари президентът Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Снимка: БТА

В мотивите си държавният глава припомня новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили. 

Снимка: БТА

За отмяна на избора призоваха и адвокатски кантори от цялата страна. 

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

 

Церемонията по клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков започна с изпълнение на националния химн. "Като встъпвам в длъжността съдия в Конституцианния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени от Конституцията и Конституционния съд. Заклех се!", повториха те след председателката на институцията, след което подписаха клетвените си листа и получиха своите нагръдни знаци като конституционни съдии. Отново бе пуснат химна на Република България.

Снимка: БТА

С това церемонията по назначинието на двамата нови конституционни съдии беше закрита.

Снимка: БТА

Коя е Десислава Атанасова 

Десислава Вълчева Атанасова е родена през 1978 година в Дулово. рез 2001 година получава магистърска степен по право в Университета за национално и световно стопанство, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", а през средата на 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд - Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение.

Тя е дългогодишен политик на партия ГЕРБ. В в периода от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе на партия ГЕРБ в XLI народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване. След като става министър, е наследена на поста председател на парламентарната Комисия по здравеопазване от Даниела Дариткова. Атанасова е депутат и в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII, XLVIII и XLIX народно събрание. Заместник-председател е на Комисията по правни въпроси в XLIV НС и член на Комисията по външна политика.

Кой е Борислав Белазелков

Борислав Николов Белазелков е роден на 16 май 1956 г. в София. Завършва "Право" през 1981 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си.

От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд. През май 2021 г. се пенсионира, а Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, "личен почетен знак първа степен - златен" и 1000 лева, като реши да предложи на президента да го награди и с орден "Стара планина".

Борислав Белазелков има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и за множество изменения в гражданския процес. Бил е председател на Съюза на съдиите.