Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще са новите конституционни съдии, които ще попълнят квотата на Народното събрание. Това решиха със свое гласуване депутатите след няколко часа спорове дали двете кандидатури са достойни. Парламентът реши и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години, а не както се очакваше - 7, заради закъснението от 2 години, с което беше попълнена квотата в КС. 

Снимки от заседанието ВИЖТЕ ТУК >>

Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС, получи подкрепа от 159 депутати, "против" бяха 65, нямаше въздържали се. Тя ще заеме мястото на Гроздан Илиев.

Борислав Безелков, номинация на ПП-ДБ, събра 154 гласа "за" и също беше избран.

От "Възраждане" също имаха номинация - Цвета Рангелова. За нейната кандидатура гласуваха 42-ма народни представители, "против" бяха 105, а 68 гласуваха "въздържал се". 

Точката беше включена като първа в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков в началото на пленарното заседание. Опозицията поиска пряко излъчване по БНР и БНТ 1, но искането беше отхвърлено.

До гласуването се стигна след като вчера Комисията по конституционни въпроси изслуша тримата кандидати за конституционни съдии. От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си обещаха взаимна подкрепа за кандидатите, но вчера срещу Атанасова като конституционен съдия се обявиха от "Средна европейска класа" и "Зелено движение" - партии от коалициите "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Днес в залата се разрази гореща дискусия, като опозицията атакува номинациите и на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС.

Представяне на кандидатите за КС

Както вчера в парламентарната комисия, така и днес кандидатите бяха представени по азбучен ред. 

Борислав Белазелков бе представен от Никола Мирчев. 

"Г-н Белазелков е сред най-уважаваните юристи както в магистратските среди, така и в обществото, с над 40-годишен професионален опит. Той е професионалист с изключителни познания и опит в различни области на правото. Една от основните му каузи е защитата на независимостта на съда като основен гарант за демократичното развитие на България и защита на правата и свободите на гражданите".

След като представи и основни моменти от биографията на кандидата, Никола Минчев обобщи: "Не само аз, но и всичките ми колеги от парламентарната група на ПП-ДБ считаме, че Борислав Белазелков не само отговаря на критериите за заемане на длъжността конституционен съдия, а че категорично притежава всички професионални и нравствени качества да изпълнява достойно тази длъжност".

Кандидатурата на Десислава Атанасова бе представена отново от Екатерина Захариева. 

По думите ѝ Атанасова е един от най-опитните парламентаристи, била е министър на здравеопазването и има необходимия юридически стаж за заемане на длъжността конституционен съдия. 

"Десислава Атанасова изключително добре познава законодателния процес и нормативните актове и е вносител на 316 законодателни инициативи, включително за изменение и допълнение на Конституцията. Считаме, че богатият ѝ опит в законодателния орган ще допринесе положително за дейността на КС. През годините Атанасова е отстоявала уважението към институциите, върховенството на закона и защитата на интересите на гражданите. Атанасова е открит и прям човек, който умее да проявява диалогичност". 

Цвета Рангелова пък бе представена от Костадин Костадинов. Той припомни, че кандидатката им има повече от 21-годишен юридически стаж и богата адвокатска практика.

"През целия ѝ професионален път до настоящия момент работата ѝ е свързана с осъществяваната от нея правна защита във всички сфери на правото. Тя се ползва с добра репутация сред колегите си, често е сред избраните делегати за ежегодно провежданите общи събрания на адвокатите в страната", каза още Костадинов.

Той подчерта, че тя е и общественоангажирана личност, която отстоява обществени каузи. Показала е, че може да носи отговорност, да работи в екип, добави той. Показвала е висок професионализъм и знания, познава добре националното и европейското законодателство, отбеляза също Костадинов.

Председателят на конституционната комисия Надежда Йорданова

Снимка: БТА

Скандалите около кандидатурите

От "Възраждане" оспориха решение на кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков от 2021 г. като съдия във Върховния касационен съд, с което - по думите на депутата Петър Петров - държавата е ощетена с над 65 милиона лева от предявени искове на приватизатори за нанесени вреди.

"С решението си той осъжда, забележете, Народното събрание на Република България, държавата в лицето на тогавашната агенция за приватизация и следприватизационен контрол и Върховния касационен съд, в който той правораздава солидарно за общата сума около 1 милион лева в полза на приватизатор, придобил държавно дружество. Следват множество заведени искове от други приватизатори, които се чувстват ощетени, като до момента общата сума на заведените претенции на приватизатори след това решение на господин Белазелков е в размер на 65 милиона лева", коментира Петров.

Петров оспори и кандидатурата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Уважаеми г-н Бойко Рашков, виждам, че сте тук. Знаете ли какво е общото между нас двамата, освен че сме народни представители? Общото е, че и двамата сме препитвали Десислава Атанасова по правни въпроси. А знаете ли каква е разликата - разликата е в оценката. Моята ще я видите след малко, ще ви я демонстрирам на гласуването", заяви депутатът от "Възраждане".

Критики към кандидатурата на Десислава Атанасова отправи и независимият депутат Радостин Василев.

"Според професионалните среди тя не отговаря на критериите и изискванията за конституционен съдия, от една страна, от знания и умения. От друга страна, от политическа безпристрастност, каквато тя няма, защото тя дълги години е един от големите остриета на ГЕРБ или тежката артилерия на ГЕРБ и изборът на Десислава Атанасова, според мен, от политическа гледна точка, ще смаже авторитета на Конституционния съд", посочи Василев. Той попита защо Бойко Борисов изтегля един от най-доверените си хора в ГЕРБ, като изказа мнение, че според него това се прави заради "една калинка от Брюксел".

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов реагира на критиките към Борислав Белазелков.

"Вие направихте много внушения, които нямат нищо общо с реалността. На първо място вие отлично знаете, че Върховният касационен съд заседава в състав. Не вменявайте вина на господин Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. Като такъв той има ангажимент към българското общество", коментира Иванов.

"Това е един много порочен начин за избор на конституционни съдии, който се прави от страх да не би случайно Конституционният съд да вземе да каже, че решенията, които приемат в тоя парламент, включително и Конституцията, са противоконституционни. Което същност е истината", пък заяви Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", също намира предложенията на ГЕР-СДС и ПП-ДБ за спорни:

"Едни спорни предложения за Конституция, спорни текстове, оспорени от всички юристи и конституционалисти, преподаватели, съдии, г-н Белазелков, на вашите колеги. Сега по същия начин предлагате и спорни кандидати". 

Съпартиецът му Иван Ченчев заяви, че хора с ярка политическа кариера, ястреби на своите парламентарни групи, нямат място в КС. А Корнелия Нинова коментира, че "днес ще падне последната крепост на правовата държава - Конституционният съд".

"Днес пада в жертва Конституционният съд, превзет отвътре с новите конституционни съдии, защото без съмнение ще изпълняват политически поръчки. Атанасова няма да реши казус според върховенството на закона, ако ѝ се обади Бойко Борисов".

Христо Иванов от ПП-ДБ заяви, че изборът на хора от политическия терен в КС не е прецедент.  Попълването на КС е различно от това на регулаторите и особено от органите на съдебната власт, посочи той. "Искам да уверя нашите избиратели, че новите текстове на Конституцията по отношение на избора на регулаторите и на изискванията на професионални качества, ще ги прилагаме много стриктно", отбеляза също Иванов. 

В крайна сметна Белазелков и Атанасова бяха избрани за конституционни съдии, като парламентът прие и мандатът им да е 9-годишен - нещо, което от БСП обявиха, че ще атакуват пред Конституционния съд. Повече вижте тук.

Първите думи на новоизбраните съдии

Борислав Белазелков обяви пред журналисти в парламента, че вярва, че ще оправдае гласуваното му доверие. "Благодаря на народните представители за доверието, което ми оказаха, и силно вярвам, че ще бъде оправдано", заяви той. 

"Благодаря за високата отговорност и чест, която ми оказахте, като ме предложихте и избрахте за член на Конституционния съд", каза Десислава Атанасова от трибуната на Народното събрание след проведената процедура по избор.

Тя отбеляза, че е градила името си на почетен и честен човек, на независим и некорумпиран политик и никога не е разчитала на потекло, протекции, случайности, а е работила открито, всеотдайно и принципно. "За мен беше чест", обърна се Атанасова към народните представители.