Народното събрание освободи Десислава Атанасова като депутат, а от парламентарната трибуна беше обявено, че Бойко Борисов става председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Заместници ще му бъдат Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Румен Христов.

Опозиция и мнозинство си размениха обиди и упреци на полето на конституционната тема, по време на последвалия едночасов дебат преди гласуването на оставката на Атанасова. Спорът беше съсредоточен не върху личността на избраната за конституционен съдия, а върху "договорките", по които управляващите попълват регулаторите и обвиненията на опонентите им, че потъпкват демокрацията и политизират КС - както обвини опозицията.

За освобождаването на Атанасова от парламента гласуваха 135 народни избраници от мнозинството, а 31 от ИТН, БСП и независимият Радостин Василев бяха против това тя да напусне Народното събрание. Същевременно "против" напускането на Десислава Атанасова гласува и депутат от ПП-ДБ. "Възраждане" пък изобщо не участваха в гласуването, въпреки че излязоха с декларация по същия повод. 

Опозицията разкри още, че по време на Председателския съвет шефът на парламента Росен Желязков е помолил да няма нападки срещу Десислава Атанасова. От ИТН, БСП и "Възраждане" обясниха, че не са имали намерение да дебатират, но са били предизвикани от декларацията на Тома Биков.

Именно депутатът от ГЕРБ първи излезе на трибуната, за да изрази подкрепата си за Атанасова. Биков потвърди, че изборът й за конституционен съдия е политически, защото парламентът е политическа институция.

"За съжаление, през последните не се разбира нито функцията на НС, нито на КС. На изслушването нямаше никакви забележки към представянето на Атанасова, въпреки че се изговориха внушения, че тя е некомпетентна и зависима от партията, която я издига. Тя е в политиката от 14-15 години и го пожелавам на всеки от вас - след толкова години в политиката да няма обвинение в каквото и да било", заяви Биков. "Единственото обвинение е, че тя е била депутат от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрира някой, само защото е член на ГЕРБ", подчерта Биков. Той напомни още, че досега никога не е бил прозрачен изборът на членове на КС от съдебната квота или от президента, който информирал само с прессъобщение. В същото време парламентът е провел изслушване, направи сравнение депутатът.

Снимка: БТА

"Това е политически избор - да, защото НС е най-политическата институция. Нека бъдем откровени с нашите избиратели и да спрем да заобикаляме парламента. Двамата кандидати бяха избрани с внушаващо мнозинство. Имало ли е договорка? Естествено, има преговори, компромиси, това е част от парламентаризма. Трябва да не позволяваме на други институции да се бъркат в нашата работа, така, както ние не се бъркаме в тяхната", заяви Биков.

Преди депутата от ГЕРБ Искра Михайлова от "Възраждане" прочете декларация на групата против избора на членове на КС от НС. "Три години след края на последното правителство на Бойко Борисов, ГЕРБ отново пуска своите пипала към ключови постове. Коалицията им с ДПС и ПП-ДБ е най-пагубното за държавността управление", заяви Михайлова и предупреди, че скоро ще има протести на улицата. Последва реакция и на изказването на Биков, при която на трибуната се изредиха представители на трите опозиционни групи. Пръв Цончо Ганев стана и призна, че го е впечатлила заканата на Биков, че ГЕРБ няма да позволи политическа лустрация. 

"Съгласен съм, само че вие лично и цялото ви евроатлантическо мнозинство ще гласувате политическа лустрация срещу Дренчев на правната комисия, за да направите политическа лустрация, на български офицер от запаса, за да го махнете от поста против правилника. Това е политическо лицемерие", каза депутатът от "Възраждане" по повод нежеланието на мнозинството представител на неговата партия да оглави комисията за надзор на спецслужбите.

Лидерът му Костадин Костадинов също се оказа провокиран от изказването на Тома Биков. "Това не е демокрация, а автокрация. Има един-два човека в залата, които казват "държавата, това съм аз". Не, държавата е българският народ", каза той. И се възмути, че Десислава Атанасова е в конфликт на интереси от решения, гласувани в парламента, които после ще одобри и в КС без да си направи отвод. Това е все едно да бъде осъден някой съдия, а той да си да си насрочи дело и да се самооправдае, направи сравнение Костадинов. Атанасова ще гласува срещу референдума на "Възраждане" за еврозоната, предрече още лидерът на партията, като посочи, че има информация, че КС ще го отхвърли.

Снимка: БТА

И напомни, че погазването на демокрацията става и със закони. "И за Холокоста е така, и за Народния съд, всичко е със закони. Утре може да се приеме закон за убийство на опозиционни депутати, защо да не го направят 168 човека, демократично е", заключи Костадинов. "Няма никаква разлика между изказванията на Георги Димитров и Васил Коларов - и те това казват, че това е народна демокрация. В ролята на тогавашните комунисти са днешните демократи", заключи той.

Сравнението му възмути Искрен Митев от ПП, който скочи на трибуната да иска Костадинов да бъде наказан от председателя на НС. "Смятам, че е недопустимо от тази трибуна да се използват обиди и цинични думи", каза Митев и визира квалификациите "фашисти". Костадинов да си понесе последствията, забележките, които той, като мишок иска да бъдат извинени, обърна се депутатът от ПП-ДБ към Росен Желязков. Крайно време е да влезете в нормалния тон, отправи предупреждение той към "Възраждане".

Вместо Костадинов да бъде санкционираният, се оказа наказан самият Митев. "Налагам ви забележка на вас за сравнението "мишок", заяви Росен Желязков. 

"В парламентарната демокрация всяка общност е демократична, никой не е носител на ценностната система, за да се припознава като неин носител", обърна внимание председателят на парламента по повод настояването на Митев. Но предупреди и Костадинов да не се заиграва и да не си позволява повече провокации. 

Снимка: БТА

В дебатите се включиха и от "Има такъв народ". Станислав Балабанов също видя конфликт на интереси на бъдещото работно място на Десислава Атанасова с биографията й на парламентарист от ГЕРБ досега. "Аз лично не искам да освобождавам Атанасова от НС, защото тя е доказан професионалист в парламента", заяви депутатът от ИТН. И добави, че думата "договорка" е станала нарицателна за това мнозинство. "Няма да ми говорите за демокрация и правила, защото вие задавате грешния тон в момент и посягате на институция, която трябва да бъде изключително независима. Повече няма да бъде независима", каза той по адрес на КС.

И от БСП повториха тезата на ИТН и "Възраждане" за политизирането на Конституционния съд. "Ще гласуваме против, защото считаме, че тя е ярка политическа кандидатура, изпратена в КС, и ще продължава да бъде такава", заяви Георги Свиленски. Той дори защити Атанасова от нейните съпартийци в ГЕРБ, които я оставили на произвола на критиките на опозицията миналия петък без никой от тях да стане и да я защити. "Г-н Биков, вашето изказване беше за петък, днес вече е късно. Днес няма как да изтриете онова, което нанесохте на вашата бивша председателка, а именно - нито един да не излезе и да я защити, а я оставихте на справедливите критики на опозицията", отбеляза Свиленски.

Снимка: БТА

Явор Божанков от ПП-ДБ пък върна фокуса върху "Възраждане", като ги обвини, че правят внушения. "Тук се прави един опит да се внуши, че КС ще вземе някакво решение, защото някой ще отиде там - не, тези решения са колективни и няма как един човек да ги промени", напомни той как КС взема решенията. "Проруската партия казаха - ние имаме информация, че КС ще отхвърли референдума за еврозоната. Всеки го знае, защото този референдум е противоконституционен и противозаконен", подчерта Божанков. Той нападна и ИТН, които нарече "другите властелини на референдума". Обвини ги, че използвали референдума, за да влязат в парламента. "И в момента си вземат цялата субсидия от 8 лева", добави Божанков.

Снимка: БТА

После разкритикува "Възраждане" отново, този път, че "говориха за Холокоста, за Народния съд". "Това са хора, които системно използват антисемитска риторика. И сега същите хора ще се наредят да вземат европейски заплати. Не изключвам Костадинов първи да се нареди да взема заплата от Брюксел", прогнозира депутатът от ПП-ДБ за европейските избори. Той иронизира "Възраждане", че "всяко нещо, което нямаше да позволят, то се случи. Така ще се държите там, където сте спечелили избори, в село Попинци, не в българския парламент", скара им се Божанков.

"Мога ли да разчитам някой път да излезете тук, тъй като сте юрист, и да се изкажете компетентно по въпрос, който отговаря на вашата квалификация, вместо да правите внушения и да сипете грозни квалификации? Или ролята ви в ПГ ще бъде само да развеселявате групата", попита Цвета Рангелова.

Станислав Балабанов от ИТН пък пусна на микрофоните на трибуната запис на изказване на Явор Божанков от времето на протестите през 2020 г. От аудиото се чува как Божанков казва, че са нужни големи промени, защото така повече не може да продължава.

"Във Велико Търново лазеше на колене и се молеше да бъде част от екипа на Слави и на референдума, не му се получи тогава. И сега г-н Божанков с огромен кеф те наблюдавам как се гърчиш в защита на модела на управление на ГЕРБ. А, нещо се промени в тоя модел, ти вече гласуваш за него", заключи Балабанов.

Снимка: БТА

Божанков отрече и напомни, че на тогавашната среща Слави Трифонов е казал, че няма да прави партия. "Балабанов сигурно е вдигнал температура, на тази среща аз говорих за един преподавател, който продаваше учебници директно от багажника. Казахте - "ние партия няма да правим". Трябва да се срамувате", отвърна депутатът от ПП-ДБ. 

"Писна ми от вашите опорки, едно и също повтаряте като папагали, референдумът беше унищожен от същия модел на ГЕРБ. Вие станахте съществена съставна част от тумора, наречен управление на ГЕРБ", продължи препирнята Балабанов.

Искрен Митев пък поиска справедливост при наказанията от страна на председателя на парламента. "Преди малко ме наказахте, защото съм сравнил Костадинов с мишка, но не наказахте Балабанов, който употреби "папагал", разсърди се депутатът от ПП-ДБ.

Желязков получи упрек и от Тошко Йорданов. Лидерът на ПГ на ИТН атакува Божанков, че откакто братовчед му станал зам.-кмет по финансите на Горна Оряховица, общината започнала да печели обществени поръчки и проекти през бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. "Изтървахте началото на заседанието от момента, в който оставихте Божанков да се обявява за светец и да обвинява други хора. Знаете ли, че зам.-кмет по финансите на Горна Оряховица е братовчедът на Явор Божанков. Колко обществени поръчки е спечелила общината след 5 декември 2023 г.? Изведнъж не започва ли общината да печели поръчки през бюджета и плана? Дали не започва да лобира, не знам, и тоя човек излиза тук и се прави на светец. Същият, който лобира за плащането в кеш на бизнеса с вторични суровини, защото това е бизнесът на баща му", обвини Тошко Йорданов. 

Божанков се защити, че общината има независим кмет - "за съжаление не от ПП-ДБ". А братовчед му Данаил Божанков е бил от друга листа. За поръчките Явор Божанков нямал никаква представа. "Аз се гордея, че български общини получават ресурс, който никога не са получавали, защото бюджетът има средства и така трябва да става", обобщи той.

Снимка: БТА