Драстично намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия, която изготвя Правилника за организацията и дейността на новия парламент. Част от предложенията предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала, предава БНР.

Редуцирането на месечните възнаграждения на депутатите от три работни заплати на една средна брутна бюджетна заплата или 1570 лева е предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Друга част от предложенията им предвиждат отнемане на транспортните привилегии на народните представители и разрешаване на лекарите да практикуват, въпреки че са избрани за депутати.

Част от новите предложения включват бонусът от 2/3 върху заплатите да се превеждат само по банков път.

Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Част от предложенията за промяна в правилника гласят в комисиите да няма спадащ кворум и лично да се гласува от членовете без да се делегират права на други представители от парламентарна група.

Времето за изказвания по процедурата "по начина на водене" се редуцира от 2 на 1 минута по предложение на председателя на Народното събрание Ива Митева с аргумента, че с тази процедура често се злоупотребява.

Проектът за нови правила за работа предвиждат депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. С това ще се допуска съставът на комисиите да се разширява.

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Ръководството на Парламентарната група на ПП "Има такъв народ" ще запознае групите на "Изправи се БГ! Ние идваме","Демократична България" и "БСП за България" със структурата и състава на проектокабинета, който предлагат.

В петък президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата на "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов, който има една седмица да го изпълни.

В понеделник от ИТН изпратиха и съответните покани за срещи с парламентарни групи, от които се очаква да стане ясно възможно ли е правителство на промяната.

Условието на ДБ и ИБГНИ е да видят персоналния състав на кабинета, предложен от Пламен Николов. От БСП също очакват да видят имената на министрите, за да свикат Националния съвет на партията и да вземат окончателното си решение. От левицата искат и писмено споразумение, за да са сигурни, че кабинетът ще изпълни политиките, които са обсъждали в преговорния процес. Писмено споразумение поискаха и от ИБГНИ. Мая Манолова също заяви, че е важен персоналният състав на бъдещото правителство и подчерта, че не биха подкрепили кабинет, в който с просто око се вижда влияние на ГЕРБ и ДПС. Тя обяви, че от ИБГНИ полагат всички усилия, за да има кабинет на промяната.

Миналата седмица от партията на Слави Трифонов водиха преговори на експертно ниво с "Демократична България", "Изправи се БГ!Ние идваме!" и "БСП за България".

До размяна на остри реплики се стигна, след като от "Демократична България" в декларация от парламентарната трибуна изразиха като условие за подкрепа личният състав на кабинета да бъде от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Христо Иванов посочи, че има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие и огромно одобрение. Думите на Христо Иванов от трибуната на НС предизвикаха реакция от страна на ИТН. Първо в декларация от парламентарната трибуна Тошко Йорданов обвини служебния финансов министър Асен Василев в кражба на интелектуална собственост. "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, нещо, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър", заяви Йорданов. Асен Василев отговори, че е спечелил всички дела в съда и поиска извинение.

В неделя последва фейсбук интервю на Тошко Йорданов, председател на ПГ ИТН с лидера на партията Слави Трифонов. "От "Демократична България" искат постове. Те твърдят, че не искат и говорят за някакви политики, но всъщност реално искат постове. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има като четвърта политическа сила", заяви Трифонов.

След интервюто на Трифонов в коментар пред медиите, Христо Иванов декларира, че не искат министерски постове и не предлагат имена.

"Конституцията е съвършено ясна - мандатоносителят, в случая "Има такъв народ", трябва да поеме отговорността да реализира мандат", посочи Иванов и допълни, че ако от ИТН искат подкрепата им, те остават добронамерени и отворени, защото са обещали промяна.

Иванов коментира, че премиерът трябва да бъде лидер и "Демократична България" очаква пътна карта от ИТН за бъдещето на политическия диалог.

Първата от предстоящите срещи за днес е с представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Тя ще започне от 14.00 часа в зала "Изток" на Народното събрание. От 15.30 часа е срещата с "Демократична България". Парламентарната група на коалиция "БСП за България" ще се срещне с "Има такъв народ" и кандидата им за министър-председател в 17.00 часа в зала "Изток" в Народното събрание.