"Ще поканим Ахмед Доган в комисията "Росенец", да му зададем въпроси. Какъв е Ахмед Доган, че да не дойде на изслушването?", това заяви нейният председател - депутатът от "Демократична България" Калоян Янков, в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му процедурата е такава, че всеки един български гражданин - независимо дали е част от държавна институция или не, трябва да се отзове на покана за изслушване в Народното събрание.

"Това е задължение за всеки гражданин", категоричен бе Янков.

Той подчерта, че на територията на парк Росенец има общо 18 обекта. От изслушванията до момента е установено, че Доган използва основния имот, известен като неговия "сарай", за около четири месеца всяко лято.

"Сградата няма разрешително за ползване. Нито една сграда няма разрешение за ползване с изключение на трафопоста", каза още Янков.

Според него друг фрапантен момент е кеят, който е част от имота.

"Само за три месеца е направен 280 метра кей. Този обект в морето е завършен. Това не е обикновена сграда, а обект, който се наблюдава от най-различни служби - този обект няма никакви книжа. Няма разрешение за ползване, няма разрешение за строеж, няма архитектурни планове, няма нищо", каза още депутатът.

Обяснението на фирмата собственик на обекта е, че въпросният кей съществува от 80-те години на миналия век, но най-обикновена справка в Google Earth показва, че той е изграден сега.

"Това пространство е черна дупка за законността в България. На всичкото отгоре - за да бъде узаконено като пристанище, са положени подписите на трима министри от кабинета на Бойко Борисов - тези на Николай Нанков, на Росен Желязков и на Красимир Каракачанов", каза още Янков.

Той допълни, че след изслушването на Ахмед Доган ще бъдат поканени и тези трима бивши министри, ако комисията сметне за нужно.