„В тази ситуация е възможен само експертен кабинет, само тази формула може да предизвика съгласие“, това заяви пред bTV депутатът от БСП Александър Симов от БСП.

Това се случи само няколко часа, след като президентът връчи на партията третия мандат за съставяне на редовно правителство и препоръча:

"Да се заложи на познати личности. България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертен кабинет няма как да разреши проблемите".

По повод това кой ще бъде предложен за премиер в едно евентуално правителство, Симов коментира, че трябва да се търси надпартийна фигура, но не каза конкретни имена.

На въпрос дали БСП би поканила служебни министри, Симов изреди имената на Янаки Стоилов, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, като фигури, които той лично би поканил.

„Петков и Василев имат потенциал за бъдещи партийни лидери, „Демократична България“ са поставени под голяма заплаха“, отбеляза обаче той по повод твърденията, че двамата не мислят да участват в нов кабинет, а да влязат в нова партия.

„Отговорността е тежка. Трети, последен опит за мандат и на нас се пада голямата задача да се опитаме да съставим работещ кабинет. Още е рано да говорим кой ще е отговорен, ако не съставим кабинет. Има време за здрав разум, не може да се живее безкрайно в лудост и схеми, и в политически маневри. Трябва да се създаде управление, което да посрещне предизвикателствата“, каза още Симов.

Според него левицата е единствената партия, която може и продължава да води диалог с всички останали и е било логично мандатът да отиде именно при тях.

„Гласуването на бюджета показа, че мнозинство може да има, когато трябва да се свърши конкретна работа. Нашата задача е да видим възможно ли е да се случи това“, каза още Симов.