Опасността е налице и трябва да си отворим очите. Да отворим очите на всеки гражданин в Европа, че животът, на който се радваме, животът, който искаме да бъде безопасен, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на панела на Мюнхенската конференция по сигурността, посветен на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Във форума участваха също премиерът на Естония Кая Калас, премиерът на Белгия Александер де Кро, премиерът на Дания Мете Фредериксен, президентът на Чехия Петр Павел и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

В хода на дискусията премиерът Николай Денков изтъкна подкрепата, която България оказва на Украйна. "Бяхме една от първите страни, които изпратиха помощ. Обсъждаме какво още можем да направим с подкрепата и на другите държави", заяви министър-председателят.

По думите му усещането за необходимостта от спешна подкрепа продължава да бъде все така силно, както в първите дни на войната.

По-рано българският премиер разговаря и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч, който благодари "за ясната позиция на България в противопоставянето на антисемитизма", съобщиха от Министерския съвет на официалната си Фейсбук страница.

Николай Денков подчерта, че България винаги е била горда със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Денков специално обърна внимание, че кметът на София Васил Терзиев не е разрешил провеждането на Луковмарш в столицата ни.

Акцент в разговора на премиера Денков с Тед Дойч е бил и конфликтът между Израел и Хамас, както и решенията за постигане на траен мир в Близкия Изток.

"Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение", заяви премиерът Николай Денков пред журналисти след серия от разговори с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

В рамките на конференцията Денков проведе разговори и с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро, с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефулм и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина

Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч и премиерът Николай Денков

Снимка: Министерски съвет