"С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения за Шенген. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция" - това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти след серия от разговори с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение", посочи Денков. 

Той е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул, уточниха от пресцентъра на Министерския съвет.

В разговора си с Йохан Вадефул Денков е бил поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван е бил и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници. 

В Мюнхен премиерът Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им той е заявил, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното ѝ право да защитава своите териториални интереси, цитират Денков от пресцентъра на МС. 

По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия.

"Целият политически свят и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети насериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това - че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така - за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта", заяви след срещата министър-председателят.

Николай Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави. "Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция", добави премиерът.

Той даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. "Това са само примери как различните държави, наред с ЕС като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Николай Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. "България прави точно това - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО", изтъкна Николай Денков.

Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

Вчера министър-председателят акад. Николай Денков и външният министър на Австрия Александър Шаленберг обсъдиха препятствията пред вдигането на сухопътните граници за Шенген. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът и първият дипломат на Виена дискутираха необходимостта да се подновят разговорите между България, Румъния и Австрия, за да се преодолеят всички пречки пред окончателното членство в Шенгенското пространство.