Въпреки напрежението около Луковмарш и заявките, че той ще бъде забранен, десетки мъже в черно се събраха на ул. "Алабин" в София и поеха на шествие. Полицията обаче не допусна провеждането му, предаде БНТ. В крайна сметка в района на НДК се проведе акция в подкрепа на Луковмарш, организирана от Български национален съюз, под наслов "Забранен, но не забравен".

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Вчера Столичната община информира, че не е разрешила провеждане на шествието с начална точка НДК. В случай че такова се проведе, ще бъде издадена заповед за прекратяване, категорични бяха от Столичната община. 

Организаторите обаче заявиха, че няма да споменават името на Христо Луков и в редици по трима, с български знамена и плакати на генерали и офицери от българската армия, мъжете в черно тръгнаха по ул. "Алабин". Организаторите посочиха, че заповедта от бившия кмет Йорданка Фандъкова за забрана на марша е паднала в съда и те имат право да провеждат мероприятието.

Малко по-късно стана ясно, че със заповед на Столичната община провеждането на Луковмарш е прекратено. Заповедта е била издадена след като от СДВР е получено уведомление до кмета на Столичната община, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявено мероприятие - възпоменателно траурно шествие в памет на генерал Луков, което не е съгласувано от Столичната община.

В района на НДК се проведе акция в подкрепа на Луковмарш, организирана от Български национален съюз, под наслов "Забранен, но не забравен"

Снимка: БТА

В уведомлението е посочено, че шествието ще доведе до нарушаване на обществения ред. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред.

Столична община издаде писмо, с което съгласува само възпоменателна церемония със събиране на място на ул. "Тракия" №1. Съгласувателното писмо е обжалвано пред Административен съд - София-град и върнато като нищожно. 

Малко по-рано днес се проведе и протест против Луковмарш. Неговата начална точка бе езерото "Ариана" в Борисовата градина, премина през Орлов мост и Софийския университет, продължи по бул. "Дондуков" и приключи пред Централна минерална баня.

Демонстрантите носеха транспарант с надпис: "Без нацисти по улиците" и скандираха "Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата". Събитието също премина при засилено полицейско присъствие.

Шествието против Луковмарш

Снимка: БТА

Левицата също излезе с позиция против Луковмарш. 

"БСП години наред отново и отново предупреждаваше, че възхвалата на ген. Христо Луков не е безопасна, че тя е бомба със закъснител, която рано или късно ще нанесе тежки поражения, но година след година Столична община разрешаваше факелното шествие, а властта тайно одобряваше тази манифестация на омразата", се посочва в позицията, разпространена от пресцентъра на партията.

"Така възникна неофашизмът в България - като незаконно дете на политическия чадър, благосклонни политици и мракобесните опити за постоянно пренаписване на историята. Това изопачаване на истината доведе държавата до неспособност да се противопостави на омразата, екстремизма, ксенофобията и антисемитизма", посочват в позицията си от левицата.

"Това не е борба с новата чума на 21 век, това е имитация. Как да повярваме на всички декларации срещу шествието, когато идват от хора, които отказват да признаят, че фашизъм в България е имало и че антифашистката съпротива е един от светлите момента на страната по време на Втората световна война?

Българската социалистическа партия винаги се е противопоставяла на реабилитацията на фашизма, винаги е била глас на историческата памет и сила срещу всяка политическо мракобесие, което се разхожда по улиците на града.

Ние сме носителите на автентичния антифашизъм - онзи, който никога няма да предаде идеалите за общество без омраза, ксенофобия и екстремизъм. Но няма и как да приемем политическото лицемерие, което останалите партии демонстрират. Декларациите не са достатъчни. Красивите приказки не стигат", посочват още от формацията.

Според партията битката с Луковмарш и причините, които го пораждат, е много по-комплексна и започва с признаването на истината. Неофашизмът е заплаха за целия свят, пише още в позицията на БСП.

Шествието против Луковмарш

Снимка: БТА