БСП публично реагира на заявките за нов политически проект около служебните министри на икономиката и финансите, за който премиерът Стефан Янев допусна да подкрепи. Социалистите директно поискаха мнението на президента Румен Радев, който назначи служебния кабинет, но самият той бе издигнат и избран с техните гласове.

"С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него? Преди няколко дни чухме, че е благодарен на българските социалисти, които са го подкрепяли и работили за избора му. Сега едно такова изявление от неговия служебен премиер не вярвам, че радва българските социалисти", коментира пред партийната БСТВ зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, цитиран от пресцентъра левицата.

По неговите думи през годините са се правили много политически проекти - едни на гърба на БСП, други покрай БСП, но всички те са били неуспешни.

Според Свиленски е по-добре парламентарните и президентските избори да се проведат заедно.

"Ако са разделени, ще трябва три недели да пращаме българските граждани на избори, за които не нямат вина, че политиците не могат да се разберат. Имам чувството, че в даден момент те просто ще накажат българските политици и няма да излязат да гласуват", смята той.

"Стана ясно, че "Демократична България" никога не са били за това България да има правителство и моделът да бъде променен. С всякакви червени линии явно те от самото начало са залагали на това хората на ГЕРБ във второто и третото ниво на властта да продължат да управляват и при едни нови избори ГЕРБ отново да са първа политическа сила, както дават вече социологическите агенции", каза още Свиленски.

Обвиненията към БСП, че си прави предизборен пиар със срещите по третия мандат, той коментира така: "Ако БСП си правеше пиар, защо тогава на този пиар дойдоха най-големите работодателски и синдикални организации, защо дойде целият туристически бранш и синдикатите на МВР? Не. Напротив, от всичките тези хора получихме подкрепа и казаха - това, което правите е правилно, жалко, че не го правят повече партии. Всички те бяха на едно мнение, че трябва да има актуализация на бюджета и че трябва да има правителство. Президентът на КТ "Подкрепа" беше гневен, че толкова време не може да се направи кабинет".

"Проектът е в напреднала фаза, Янев няма да кихне без разрешение от Радев"

"Новият политически проект около президента и служебното правителство и министри е в напреднала фаза на изграждане. След като самият Стефан Янев каза, че би го подкрепил - Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев", коментира междувременно пред bTV политологът Калоян Методиев, който е и бивш шеф на кабинета на президента.

"Вижда се, че са в напреднала фаза на изграждането на партийни структури. Дори Христо Иванов каза, че би подкрепил проект около Кирил Петков и Асен Василев", добави той.

По думите му структурите на бъдещата партия се изграждат с лица от "Демократична България" и БСП.

"Когато се прави политически проект, докато си във властта, е лесно. Но когато се заявиш и трябва да изкараш хората, да заявиш програма, тогава ще стане много посложно и трудно и може да последва разочарование", каза още Методиев.

Той допълни, че е напълно възможно новата партия да прескочи бариерата още на предстоящите парламентарни избори, като ще вземе от избирателите на БСП и на "Демократична България" най-вече.

"Ще се търси обявяване в последния момент, за да нямат време другите партии да издигат свои кандидати за президент", изтъкна Методиев.