Служебният премиер Стефан Янев не отхвърли възможността да се включи в бъдещ политически проект на двама от своите министри - икономическия - Кирил Петков, и финансовия - Асен Василев. В последните дни усилено се твърди, че около тях ще бъде сформирана нова партия.

"Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Защото новите политически субекти ще търсят този тип уплътняване на политическото, което е в криза, това няма да стане веднага и не търсене на популизъм, а с реална работа и ангажиране на хората. Дали това ще стане, предстои да видим. Бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Да оставим етикетите на кого партията на кого принадлежи. Трябва да престанем в политическото говорене с персонализацията. Партиите са сдружение от хора с еднакви идеи и цели, те не принадлежат на един - безкрайния гений с визиите, ние го приписваме към някакъв тип лидерство. В случая говорим за нормален предполагаемо партиен процес, който ще започне, но още е рано", каза Янев в интервю за Нова телевизия.

"Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим", добави той, като подчерта, че има ниша за такива проекти, която да бъде изпълнена със съдържание.

В отговор на въпрос Янев каза още:

"Решение на президента е дали да ме предложи за премиер и на второ служебно правителство, но ако е необходимо, мога да поема тази роля".

Според него една от ползите от такова решение е, че вече ръководен от него кабинет е организирал избори.

Премиерът каза, че избори две в едно (парламентарни и президентски) имат плюсове и минуси, но държавата е готова да ги организира. Голямото натоварване обаче щяло да е за Централната избирателна комисия.

"Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2в1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени", посочи министър-председателят.

В отговор на въпрос коментира, че няма информация дали ще се сформира кабинет с третия мандат.

"Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти", обясни Янев.

За списъка "Магнитски"

"По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои", коментира пък Янев списъка по американския закон, по който бяха наложени санкции на българи, сред които Делян Пеевски.

"Българският списък" е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята", каза Янев.

За мигрантската вълна

"Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат", каза Янев.

"Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки", обясни премиерът.

 

 

 

 

 

Ако се стигне до трети избори в рамките на годината, това ще говори за криза на политическото лидерство и политическото представителство - това каза днес пред "Нова телевизия" премиерът Стефан Янев. Според него в България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. "Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение", допълни Янев.