"БСП за България" и ДПС обсъдиха бюджета за 2023 г. на среща в парламента по инициатива на левицата. От БСП вече проведоха подобни разговори с "Продължаваме Промяната" и с ГЕРБ-СДС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че целта на срещите е в ситуацията, в която са изправени при удължаване на бюджета за 2023 г. със същите параметри от 2022 г., да търсят съгласие между първо и второ четене да го подобрят. За нас е неприемливо да останат същите параметри, особено в социалната част, посочи тя. Подлагаме нашите предложения на дискусия, но без да се дестабилизира финансовата стабилност и макрорамката на бюджета, каза Нинова.

От левицата предлагат 850 лева минимална работна заплата, което представлява 50 процента от средната, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата, необлагаем минимум, ваучерите за храна да не се пипат.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тази среща сама по себе си е крачка в правилната посока. По думите му, диалогът между различните парламентарни групи, диалогът между власт и опозиция, диалогът с хората, диалогът между институциите трябва да бъде рестартиран. Не е работа на служебния кабинет да прави дългосрочни политики, заяви още Карадайъ. По думите му едни социални придобивки, като се получат, трудно може да се мисли за отстъпление.

Мустафа Карадайъ призова да се положат максимални усилия за преодоляване на политическата криза, да не тръгват да правят нов бюджет, а да видят параметрите по удължаването на сегашния. Най- вероятно ще можем заедно да направим определени подобрения, но ДПС със сигурност ще подходи отговорно, защото рискът от предизборен популизъм е много голям, допълни той.

Новите социални мерки трябва да видим в каква рамка ги слагаме, защото е важен въпрос откъде идват приходите, тъй като при тази политическа криза няма шанс цената на дълга да намалее, коментира още Карадайъ. Той обеща ДПС да разгледа конкретните мерки на БСП като минимална заплата, праг на бедност, обезщетение за майчинство, но отбеляза, че въпросът е в политическата рамка, в която се случват нещата.

Йордан Цонев коментира, че в удължения бюджет има предвидени мерки за около 3 млрд. лева. По думите му това е добра основа за сериозна социална политика на един антикризисен кабинет.